Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheolozi iskopali grobnicu iz bronzanog doba: Tvrde da je pripadala plemićkoj porodici - zašto?

Kineski arheolozi su otkrili grobnicu iz bronzanog perioda ispunjenu brojnim nalazima, za koju se veruje da je pripadala plemićkoj porodici.

 Sinđan-0346041750.jpg Izvor: Profimedia

KRAJNJI severozapad Kine, nekada je bio jedan od delova koji su pripadali legendarnom Putu svile, ali i dom velikog broja raznolikih etničkih grupa kao što su Kazasi, Tadžici, Tibetanci, Mongoli, Rusi ili Ujguri. Ova ogromna teritorija podeljena je vencima Tjen Šana ili Nebeske planine, a njeni glečeri razdvajaju dve ogromne i sušne pustinje - Gobi i Taklamakan.

Upravo među ovim snežnim planinskim vencima Tjen Šana, arheolozi su na lokalitetu Gaotai, došli do otkrića nečega za šta se sumnja da predstavljaju klizaljke

Grobnica plemićke porodice?

U predelu koji danas potpada pod region Sinđana, a nalazi se na 385 km od grada Urumačija, tim arheologa je unutar grobnice - iskopao klizaljke, koje bi mogle da budu stare preko 3.500 godina. Njihovo mišljenje je da je predmet napravljene od kostiju volova i konja, iako tačna namena još uvek nije otkrivena - možda su korišćene za lov ili za putovanja.

Ipak, novootkrivene klizaljke nisu najstarije ikada otkrivene, ali su zapanjujuće slične onima pronađenim u Finskoj - starim preko 5.000 godina. Što se oblika tiče, kineska verzija predstavlja komad kosti, probušen na nekoliko mesta kako bi se pričvrstile za cipelu. 

Pored toga u spomenutoj grobnici, otkriveni su i ostaci nekoliko drvenih kolica, koja su najverovatnije korišćena prilikom izgradnje kamene platforme koja se nalazila unutar grobnice, kao i jedanaest točkova od punog drveta. Ruan Ćiurong, arheolog sa Instituta za kulturne relikvije i arheologiju Sinđiana, izjavio je da je kamena platforma jedna od najbolje očuvanih grobnih objekata iz bronzanog doba u regionu, a verovatno i u celom svetu - evroazijskom stepskom području.

On takođe veruje da je grobnica možda pripadala plemićkoj porodici, kao i da će njegova studija omogućiti istraživačima da saznaju mnogo više o njihovim pogrebnim obredima. Kako sam tvrdi, njena još jedna specifičnost jeste i građevina u obliku munje sačinjene od redova kamenja, što najverovatnije sugeriše da se na ovom mestu poštovala neka vrsta kulta sunca.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka