Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'On je Odinov čovek': Runolozi tvrde da imaju dokaz kako je nordijski bog rata obožavan mnogo duže nego što se mislilo

Nalaz otkriven još 2020. godine je istraživačima otkrio zanimljivost vezanu za jedno od najvažnijih božanstava nordijskog panetona.

 Odin na konju-0147841775.jpg Izvor: Profimedia / ilustracija

BAŠ KAO i brojni drugi narodi i Vikinzi su imali svoje bogove koje su obožavali, ali ih se istovremeno i plašili. Svaki od njih je imao različite karakteristike, slabosti i atribute, a na osnovu nekih izvora i runskih natpisa sa kamenja otrkiveno je da su Vikinzi verovali kako njihovi bogovi poseduju mnoge ljudske osobine. Jedan od glavnih je bio Odin, koji se često naziva i "Svih-Otac" i smatra bogom rata i mudrosti, poezije, lova i čarolije. Stoga, svi nalazi vezani za ovo božanstvo izazivaju posebnu pažnju.

Među njima se nalazi i jedan zlatni disk, otkriven 2020. godine u Danskoj koji je činio deo ostave po imenu Vindelev - ime dobila po isotimenom gradu na centralnom Jilandu, u kom je otkrivena. Na kom se nalazio natpis: "On je Odinov čovek", za šta naučnici pretpostavljaju da se odnosilo na vlasnika, čiji identitet se ne zna.

Godinama je ovaj disk predstavljao fokus istraživanja, a runolog Lizabet Imer iz Nacionalnog muzeja u Kopenhagenu sada tvrdi da je natpis dokaz o tome da je Odin obožavan još u 5. veku n.e.. Kada je spomenuti nalaz datovan, na osnovu konteksta nalaza. Drugim rečima, čak 150 godina ranije nego što se prvobitno mislilo, na osnovu prethodno otkrivenog nalaza broša - iskopanog u južnoj Nemačkoj i datovanog u drugu polovinu 6. veka n.e..

"Ovo je jedan od najbolje izvedenih runskih natpisa koje sam ikada videla", rekla je Imer. I objasnila kako su rune u stvari simboli, koja su rana plemena u severnoj Evropi koristila kao oblik pisma. Ipak, nalazi sa natpisima napisanim runama su veoma retki, zbog čega se smatraju izuzetno vrednim i istraživačima otkrivaju zanimljive informacije o religiji u prošlosti, a samim tim i o čitavom društvu. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka