Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Minojski moreplovci poznavali specifične tehnike navigacije? Arheolozi tvrde da je orijentacija palata glavni dokaz

Nedavna studija arheologa sugeriše da su drevni Minojci bili upoznati sa specifičnom tehnikom navigacije, koja im je pomogla da uspostave dominaciju na moru - a samim tim i na celom Mediteranu.

 Palata u Knososu Izvor: Shutterstock

SMEŠTENO u Egejskom moru, ostrvo Krit je tokom broznanog doba bilo kolevka minojske civilizacije. Ona svoje ime duguje mitskom kralju Minoju, sinu Zevsa i Evrope, koji je navodno bio zaslužan za razvoj talasokratije i dominaciju nad morima i okolnim teritorijama. Sa ciljem da nešto detaljnije saznaju o tome kako su drevni Minojci uspeli da ovladaju morima, arheolog sa Univerziteta Velsa, Alesandro Berio sproveo je istraživanje u kom potvrđuje da je ova drevna civilizacija razvila nautičke tehnologije koje su doprinele komercijalnoj ekspanziji na celom Mediteranu.

Ispitivanje orijentacije palata

Berio je do ovog zaključka došao nakon što je ispitao orijentaciju velikih minojskih palata i uporedio ih sa navigacionim pravcima. Studija je pokazala da su palate bile orijentisane u odnosu na određene zvezde, što kako autor studije tvrdi, sugeriše da su minojski moreplovci koristili "zvezdane staze" ili tzv. linearna sazvežđa za navigciju.

Kao primer navodi zvezdu Spiku, u sazvežđu Device, koja prema njegovom mišljenju orijentacijom povezuje palatu Кnosos sa važnim feničanskim centrom Sidonom, u današnjem Libanu.

"Pretpostavka je da je orijentacija palata ka specifičnim zvezdanim stazama i morskim putevima možda simbolizovala posebne odnose između palata i raznih inostranih trgovačkih centara, a istovremeno bila i način legitimizacije moći za elitu i lokalne vlasti.", tvrdi Berio u svom članku.

Sva ova otkrića naglašavaju da su Minojci poznavali tehnike navigacije i dovode u sumnju dosadašnje verovanje među istraživačima o ograničenosti plovidbe na otvorenom moru u antici, kao i o razvoju matematike i trgovine na velike udaljenosti tokom bronzanog doba. Međutim, Berio smatra da su potrebna dalja istraživanja da bi se u potpunosti razumela veza između raznih minojskih palata i gradova sa kojima su stari Кrićani trgovali, kao i tehnika navigacije koje su po svemu sudeći veoma dobro koristili.

Rezultati istraživanja su objavljeni u naučnom časopisu Mediterranean Archaeology and Archaeometry.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vasa

Niko da zucne da su Minojci ogranak pra Srba kao i Etrurci i mnogi drugi narodi na Helmu.

Najnovije

Priroda

Nauka