Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na jugu Egipta iskopano svetilište i statua u obliku sfinge - arheolozi tvrde da je na njoj prikazan jedan rimski car?

U blizini jednog od najbolje očuvanih staroegipatskih hramova na jugu Egipta, arheolozi su došli do zanimljivih otkrića. Jedno od njih uključuje i statuu u obliku sfinge za koju se sumnja da je čuveni rimski car.

 Hram u Dendri_1992071582.jpg Izvor: Shutterstock

Na 55 km od Luksora u Egiptu, nalazi se hram u Denderi. Jedan od najpoznatijih i najoučuvanijih staroegipatskih hramova, koji je nekada bio posvećen Hator. Boginji koja je prema nekim analizama bila poštovana još od praistorijskog doba. Ovo se ujedno poklapa i sa saznanjima do kojih su arheolozi došli proučavajući hram, koji potiče iz perioda Ptolomeja, ali je izgrađen na ostacima starijih konstrukcija - najverovatnije iz Starog kraljevstva. 

Egipatsko ministarstvo za antikvitete je sada objavilo da je u njegovoj blizini iskopana statua koja liči na sfingu, kao i ostaci svetilišta. Ono što je posebno interesantno u vezi statue koja izgleda kao da se smeje jeste da je za njen uzor najverovatnije poslužio rimski car Klaudije - za koga se zna da je svoju vlast na severne delove Afrike proširio između 41. i 54. godine n.e.. 

Pored toga, u njenoj blizini je otkrivena i kamena ploča sa natpisima na demotskom i hijeroglifskom pismu iz rimskog doba. Svetilište je pored ploče sa natpisom uključivalo i platformu na kojoj je stajala krstionica od blata iz vizantijskog perioda, što sugeriše da je u upotrebi bilo duži vremenski period. 

Za sada se čekaju rezultati analize natpisa sa ploče kako bi se reklo nešto više o nalazima, uz napomenu da je statua mnogo manja od Velike sfinge koja se nalazi u Gizi. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka