Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada su konji pripitomljeni? Svi tragovi vode do - naroda koji je pre 5.000 godina živeo na području istočne Evrope

Istražujući skelete naroda koji se vezuje za Jamnu kulturu, naučnici su pronašli tragove tzv. "sindroma konjanika". Evo šta to znači.

 Divlji konji_84648127.jpg Izvor: Shutterstock

DECENIJAMA unazad među istraživačima su vođene rasprave o tome kada su pripitomljeni konji. Kao jedna od metoda za utvrđivanje, ispitivani su zubi konja u pokušaju da se otkriju tragovi habanja zuba koji su nastali upotrebom uzdi. S druge strane ispitivani su i skeleti ljudi u potrazi za tragovima peptida iz konjskog mleka. Uzevši sve u obzir većina tragova je upućivala da su ove životinje po prvi put pripitomili nosioci Jamne ili Stepske kulture. 

Kulture koja je nastala na srednjem toku reke Volge pre više od 5.000 godina, i koja se iz zapadna Azije za svega dva veka proširila širom Evrope. Njena karakteristika su bile grobne humke i pokojnici sahranjivani u zgrčenom položaju, a za njene nosioce se veruje da su sa sobom doneli preteču indoevropske porodice jezika. 

Sindrom konjanika

Pošto nije bilo direktnih dokaza koji bi potvrdili da su ovi nomadski narodi redovno pripitomljavali konje, naučnici sa Univerziteta u Helsinkiju, predvođeni arheologom Martinom Trautmanom su rešili da prikupe podatke o šest osobina poznatih i kao "sindrom konjanika" sa 217 skeleta iskopanih širom istočne Evrope - za koje se veruje da su nekada bili pripadnici spomenute kulture.

Ovakvi skeleti su jako retki i njihova identifikacija od strane arheologa uopšte nije laka, međutim tragovi na zglobovima i kukovima su na spomenutoj grupi skeleta ukazali da je sindrom konjanika imala svaka peta individua. Pored toga, otkriveno je da je jahanje bila uglavnom muška aktivnost sa kojom se počinjalo još u najranije uzastu i da je ona najverovatnije bila povezana sa stočarstvom. 

"Naše analize sugerišu da je jahanje bila uobičajena aktivnost za neke ljude iz Jamne kulture već 3000. godine p.n.e..", napisali su istraživači u svom radu.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Scientific Advances. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka