Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena vladarska palata i gradski hram na jugu Iraka - mogu biti 'ključ' za razumevanje drevne civilizacije?

Na jugu Iraka tim arheologa je došao do značajnih otkrića koja se datuju u period od pre 4.500 godina.

 Girsu-0643116252.jpg Izvor: Profimedia

SUMERSKA civilizacija se smatra jednom od najstarijih na svetu, njen drevni narod je gradio gradove, stvorio prve zakonike i jedan od najstarijih oblika pisma. Teritoriju drevnog Sumera činili su brojni gradovi-države koji su se međusobno borili za prevlast. Dok je jedan od glavnih bio Girsu u kraljevstvu Lagaš, okupiran još od ranog dinastičkog perioda ili preciznije rečeno od 2900. do 2335. godine p.n.e.. 

Girsu je otkriven tokom istraživanja koje je još 1880-ih sproveo Ernest de Serž. Kada je tokom ranih faza, otkrio čuvenu Stelu lešinara, najstariji poznati izvor o ratovanju koji datira iz ranog  III b perioda. ti. vremenskog intervala od pre 2600. do 2350. godina p.n.e.. Posvećenu kralju Eanatumu od Lagaša i njegovoj pobedi nad suprotstavljenim Ušom, kraljem rivalskog grada Uma.

Nova iskopavanja pružaju nove uvide u drevnu civilizaciju

Iskopavanja na ovom lokalitetu koji se nalazi u modernom Telu na jugu Iraka, nedavno su obnovljena. A tim arheologa iz Britanskog muzeja u saradnji sa Iračkim državnim odborom za antikvitete i nasleđe je sada objavio da su došli do veoma važnog otkrića - ostataka palate drevnih vladara i glavnog gradskog hrama posvećenog velikom sumerskom bogu Ninurti. 

Tokom kampanje iskopavanja sprovedene 2022. godine, arheolozi su otkrili ostatke ogromnog, ranije nepoznatog kompleksa u oblasti poznatoj kao "Tablet Hill" koja je bila oštećena prethodnim iskopavanjima i sukobima koji su se ovde odvijali tokom dvadesetog veka. Ipak, arheolozi su uspeli da identifikuju zidove palate od blata tokom prošle jeseni i da tom prilikom pronađu oko 200 ploča ispisanih klinastim pismom. 

Pored ovoga, otkriveno je i glavno svetilište velikog sumerskog boga Ninurtia, po kome je grad i dobio ime. Hram se nalazi u oblasti poznatoj kao Urukug, koju su drevni stanovnici Girsua smatrali jednim od najvažnijih svetilišta u Mesopotamiji

"Naše znanje o sumerskom svetu je danas ograničeno, rad u Girsu i otkriće izgubljene palate i hrama imaju ogroman potencijal za naše razumevanje ove važne civilizacije. Štaviše, ova otkrića doprinose rasvetljavanju prošlosti i veoma su važna za buduće istraživanja ove drevne kulture", rekao je direktor Britanskog muzeja Hartvig ​​Fišer o rezultatima arheološke kampanje.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka