Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mač dugačak preko 2 metra: Unutar tumula starog 1.600 godina arheolozi otkrili nalaze sa posebnom svrhom

Dugačak preko dva metra i star 1.600 godina, ovaj mač predstavlja najduži primerak svoje vrste u Japanu. Naučnici veruju da znaju koja je bila njegova svrha.

 Tumul u Nari_2190976129.jpg Izvor: Shutterstock

Japanski arheolozi su nedavno u tumulu starom 1.600 godina, otkrilimač dugačak 2,3 m sa sečivom širine 6 cm. Oni za njega tvrde da obara sve prethodne rekorde i da potiče iz perioda Kofuna. Vremenskog intervala koji je trajao od 4. veka do 6. veka n.e. u Japanu

Iako se za sada smatra najdužim ove vrste, zbog veličine se veruje da nije korišćen u borbi već da je služio za zaštitu od zlih sila.

Dugački mač i bronzano ogledalo u paru

Pored mača, tim je u pogrebnoj komori pronašao i bronzano ogledalo, visoko oko 65 centimetara i teško skoro šest kilograma. Prema rečima Кosakua Okabajašija, zamenika direktora Arheološkog instituta Nara u Кašihari, oba nalaza imaju izuzetno veliku umetničku vrednost i pokazuju koliko su drevni stanovnici Japana bili vešti kada je obrada metala pre 1.600 godina bila u pitanju. 

Pošto je oružje otkriveno zajedno sa ogledalom, arheolozi pretpostavljaju da je imao simboličnu ulogu i da nije korišćen u borbi. Ogledala često služe za odbranu od zla i u tu svrhu se biraju kao grobni predmeti, mišljenje stručnjaka je da se stoga njegova uloga nije bitno razlikovala i da je možda ovaj par u kombinaciji navodno imao još jaču zaštitnu ulogu. 

Iskopavanja na Tomio Maruyama Tumulus-u se vrše već nekolko decenija unazad. Na njemu su do sada otkriveni brojni nalazi iz periofa Kofuna, a ono što ga izdvaja od drugih pogrebnih mesta tog perioda jeste njegova veličina. Sa prečnikom od 90 m i visinom od 10 m, on se smatra jednim od najvećih.

Naučnicima još uvek nije u potpunosti jasno kome je pripadao, ali se veruje da bi mogao da bude mesto počinka nekog od vladara provincije Jamato. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka