Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheolozi iskopali toalet sa vodom za koji se sumnja da je najstariji na svetu - kako je funkcionisao?

Arheolozi tvrde da su našli možda i najstariji poznati toalet sa vodom za koji znaju i kako je funkcionisao. Evo o čemu je reč.

 Kina Juejang-0486350419.jpg Izvor: Profimedia

U SEVERNIM delovima provincije Hunan, nalazi se grad Juejang, a ono što je specifično za ovaj grad je da se u njegovoj neposrednoj blizini nalaze ostaci naselja iz 1. milenijuma p.n.e.. Među najpoznatijim ruševinama je svakako palata oko koje se nalaze ostaci brojnih zgrada, od kojih su dve najveće u sebi krile pravo malo arheološko blago.

Iako možda očekivano, ne radi se o zlatnim predmetima ili o nekom od "besmrtnih odela" od žada. Ovaj put u pitanju je toalet sa vodom, za koji istraživači sa Instituta za arheologiju pri Kineskoj akademiji nauka tvrde da je jedan od najstarijih na svetu. 

Procene su da je star oko 2.200 godina, tj. da pripada vremenu između Perioda zaraćenih država i vladavine dinastije Han. Razdoblja u kom su oblasni gospodari iz najmoćnijih država Ći, Cu, Jan, Han, Džao, Vej i Ćin, okupirali manje susedne države. Drugim rečima, burnim vremenima, za koje nije bilo očekivano da se vodilo mnogo računa o higijeni.

Ipak, to ovde nije bilo slučaj jer su u spomenuti toalet sluge nakon obavljanja nužde gospodara, sipale vodu i na taj način kroz sistem kanalizacionih cevi spirale fekalije. Ovo se smatra najranijim primerom ove vrste toaleta, kako u Kini tako i u ostatku sveta.  

Pored toga, na ovom istom mestu prošlog leta je otkrivena i WC šolja kao i delovi cevi koje su bile sprovedena do otpadne jame na otvorenom. Stoga se pretpostavlja da je ova luksuzna građevina, verovatno bila u posedu nekog od visokorangiranih činovnika provincije Šanksi u drevnoj Kini

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka