Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova otkrića u slabo istraženom delu Čičen Ice - naučnici tvrde da sada znaju šta znače neobične predstave na zgradama

Arheolozi su sproveli istraživanja u blizini centalne oblasti Čičen Ice, za koji se pretpostavlja da je naseljavala majanska elita.

 Čičen Ica_645012592.jpg Izvor: Shutterstock

U meksičkoj državi Jukatan, nalaze se drevni ostaci majanskog grada Čičen Ice. Ovo mesto je u pretkolumbovskoj eri bio jedan od glavnih centara moći, sa velikom stepenastom piramidom koji su Maje zvali hram Kukulkan, brojnim drugim hramovima, čak sedam igrališta za igre ulijem i opservatorijom. Njegova površina je ogromna, posebno ako se u obzir uzmu i ostaci sa nalazišta u blizini, zbog čega arheolozi još uvek nisu ispitali veći deo ovog važnog lokaliteta i jednog od 7 svetskih čuda novog sveta.  

Prema rečima arheologa Franciska Pereza Ruiza koji vrši istraživanja u Čičen Ici, zona po imenu Čičen Vijeho je prvo područje u kom su otkriveni tragovi o čitavom naselju majanske vladarske porodice. Istraživanja su do sada potvrdila da je okupacija počela u 5. veku n.e., da se sastoji od dvadesetak objekata - među kojima se nalaze i one sa imenima poput Hram početne serije, Palata Falusa ili Galerija majmuna. Međutim, ovde je sada otkrivena i grobnica koja pripada gradskoj eliti iz perioda dinastije Kanules. Što je prema mišljenju stručnjaka senzacionalno otkriće. 

Franciskov kolega i arheolog Hesus Osorio Leon navodi da je grobnica otkrivena unutar strukture "sa slojevima kamenja", ispod koje se nalazila velika četvrtasta cisterna sa velikom količinom raznovrsnog materijala. Među skeletnim ostacima, u grobnici su, ekshumirani i elemenati kao što su ogrlice od žada, vrhovi kopalja i posude.

Ali njihovo istraživanje se nije tu završilo, jer su oni detaljno proučili i simboliku mnogobrojnih objekta u Čičen Vijehu i predložili njihova nova tumačenja. Pa su tako na primer, za Palatu Falusa zaključili da ima predstave sa tzv. "kamenim knjigama" u kojima su beleženi detalji iz života elite i raznih rituala koje su sprovodili. Pored toga, primetili su da neke od zgrada imaju i jedinstvenu dekoraciju - bogato obučene starce koji na leđima nose puževe i oklop kornjača, za koje sada sumnjaju da u stvari predstavljaju lika iz mitologije.

Sve ovo arheolozima sugeriše da Čičen Ica krije još mnogo tajni koje čekaju da budu odgonetnute, a za koje veruju da će im pružiti vredne informacije o načinu života Maja

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka