Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sahranjena u neobičnom položaju, ova žena-isposnik imala je polno prenosivu bolest - naučnici se pitaju kako?

Skelet žene iz XV veka, sa neobičnim tragovima na kostima, zbunio je naučnike i naterao da se zapitaju - kako je to moguće?

 Arheološka iskopavanja_1930393082.jpg Izvor: Shutterstock

ISKOPAVANJA crkve Svih Svetih tokom 2007. godine u Jorku, rezultirala su neobičnim otkrićem ženskog skeleta na kom su bili uočljivi tragovi dve bolesti od kojih se jedna prenosi seksualnim kontaktom. Ono što je posebno iznenadilo naučnike je činjenica da se najverovatnije radi o izvesnoj lejdi Izabel German, koja je bila isposnik tokom 15. veka u spomenutoj crkvi. Pored toga, njen skelet je prilikom sahrane bio postavljen u zgrčen položaj ispod oltara crkve, što je bila retkost u spomenutom periodu.

"Položaj skeleta sugeriše da je ovo bila žena visokog statusaali ono što je krajne neobično za period srednjeg veka jeste sahrana u zgrčenom položaju.", ​​rekla je osteoarheolog i autorka studije Lauren Mekintajr.

Jedna od teorija naučnika zašto je lejdi izabel sahranjena u ovom položaju jeste njen artritis, ali i jako uzan prostor koji joj je dodeljen kao grobno mesto. Takođe, sumnja se da je možda njeno telo otkriveno tek nakon što je nastala ukočenost, te stoga nije postojala druga opcija nego da bude sahranjena u onom položaju u kom je i nađena. 

Analizama ostataka, kako radiokarbonskim datovanjem tako i antropološkim izučavanjem lobanje i lezija na njoj, utvrđena je još jedna zanimljivost - ona je bolovala kako od artritisa, tako i od uznapredovalog sifilisa. Drugim rečima, ona je živela sa teškim i vidljivim simptomima infekcije koja je zahvatila celo njeno telo i verovatno na kraju uticala i na njene neurološke i kognitivne sposobnosti. 

Stoga se postavlja pitanje kako je moguće da je ova žena tokom skoro tri decenije provedene u izolaciji dobila polno prenosivu bolest. Danas o tome može da se samo nagađa, a kao i u slučaju položaja u kom je sahranjena - moguće su samo pretpostavke i ništa više. Jedna od njih je da je bolest mirovala tokom dužeg vremenskog perioda ili da je upravo razlog njene izolacije i isposničkog života bio sifilis- polno prenosive bolesti u tom periodu su se smatrale božjom kaznom za počinjen greh, zbog čega je možda smatrala da treba da se iskupi. 

"Nemamo informacije o okolnostima pod kojima se to dogodilo. Seksualni kontakt se možda desio sporazumnim putem ili tokom događaja bez pristanka, kao što je silovanje", napisali su autori u studiji.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka