Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na svoja putovanja nisu išli sami: Ko je iz Skandinavije preko Severnog mora do Engleske, plovio sa Vikinzima?

Nakon analiza ostataka sa vikinškog groblja u Engleskoj, otkriveno je da ovaj narod nije išao sam na putovanja preko mora.

 Vikinzi-0741996920.jpg Izvor: Profimedia

Neki od istorijskih zapisa koji izveštavaju o napadu Vikinga na jugoistočnu obalu Engleske iz 865. godine, navode da su se oni tom prilikom probili sve do unutrašnjosti ostrva. U narednih par godina, uspeli su da stignu i do sela u čijoj neposrednoj okolini se nalazilo groblje Hit Vud, koje već izvesno vreme predstavlja predmet interesovanja arheologa.

Oni su prilikom iskopavanja grobnica za koje se veruje da su pripadale Vikinzima, našli metalne štitove i mačeve, ali i ljudske ostake na kojima su bili jasno uočljivi tragovi truauma načinjenih oštrim predmetima. Zainteresovani da saznaju nešto više o njihovim ritualnim praksama, ali i životima uopšte rešili su da uz pomoć savremenih tehnologija ispitaju kremirane ljudske i životinjske ostatke.

Većina je poticala iz samo jedne humke, a uz pomoć detaljnih analiza utvrđeno da su sa ostacima mlađe i odrasle osobe bile izmešane kosti konja, psa i najverovatnije svinje. Dok je iz druge humke poticala jedna odrasla osoba. Daljim pretragama iztopa stroncijuma, utvrđeno je da jedna odrasla osoba, kao i sve tri životinje nisu rođene ni odrasle na tlu Engleske. 

Umesto, toga njihove vrednosti stroncijuma su ukazivale da potiču iz oblasti Skandinavije, što sugeriše da su čuveni ratnici prilikom plovidbe zajedno sa sobom vodili i svoje životinje. Naučni tim koji stoji iza ovih istraživanja je izjavio da otkriće ne predstavlja iznenađenje jer je na osnovu nekih ranijih istraživanja bilo jasno da su životinje predstavljale bitan segment njihovog društva. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u PLOS One.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka