Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privezak sa inicijalima i natpisom 'zauvek': Otkriven nakit koji se povezuje sa Henrijem VIII i Katarinom od Aragona

Prilikom pretraživanja terena u Vorvikširu uz pomoć detektora metala došlo je do slučajnog otkrića nalaza povezanog sa kraljem Henrijem VIII i njegovom prvom ženom kraljicom Katarinom od Aragona.

 henri VIII-0423741169.jpg Izvor: Profimedia

KRALJ HENRI VIII vladao je Engleskom i Irskom tokom prve polovine 16. veka, a u istoriji je između ostalog ostao upamćen po svojih šest brakova. Prva od njegovih izabranica bila je Katarina od Aragona, španska princeza i engleska kraljica koja je u narodu bila veoma poštovana. Oni su u zajednici proveli dve decenije, međutim, kako je kraljica uspela da rodi samo jedno dete koje je preživelo - ćerku Meri I Tjudor, Henri je rešio da osigura sebi muškog naslednika i poništi brak sa njom. Pa čak i po cenu da zarati sa papom i izvrši reformaciju crkve, kako bi svoj plan sproveo u delo.

Zaplet kao iz romana, zbog čega i danas svaki novi detalj povezan sa njihovim životima privlači pažnju šire javnosti. Poslednji u nizu je zlatni lanac i privezak ukrašen crvenim i belim emajlom, otkriven sasvim slučajno u Vorvikširu uz pomoć detektora metala. Na teren su ubrzo nakon otkrića, a na poziv lokalnog oficira izašli i arheolozi, koji su izvršili iskopavanja i pokušali da nađu još dodatnih informacija o spomenutom predmetu i kontekstu pod kojim se tu našao. 

Pošto je privezak datovan u 1521. godinu, u period kada je Henri VIII već sebi našao ljubavnicu i sa njom dobio nelegitimnog sina, postavlja se pitanje sa kojim ciljem je izrađen ova predmet? Pre svega mora se uzeti u obzir da se sa njegove prednje strane nalazio ukras u vidu ruže Tjudora i grane nara - simbola tadašnjih kralja i kraljice. Dok su se na poleđini nalazila slova H i K, isprepletana trakom na kojoj je stajalo "+ TOVS + IORS". Istraživači tvrde da ova igra reči u prevodu sa francuskog jezika znači "zauvek"

Moguće objašnjenje jeste da je privezak napravljen za neku specijanu priliku, poput nadmetanja na kom su se dodeljivale nagrade ili na kom su učesnici morali da nose ovakve i slične predmete oko vrata. Čak štaviše, uočene su i neke paralele sa sličnim nalazima koji su krošćeni prilikom nadmetanja u Griniču 1521. godine. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka