Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U podu rimskog kupatila otkriveni brojni dragulji: Ametist sa prikazom Venere, jaspis sa satirom - kako su dospeli tu?

Prilikom iskopavanja rimskog kupatila u Velikoj Britaniji, arheolozi su otkrili gomilu dragulja. Neobičan nalaz, na tako običnom mestu.

 Rimsko kupatilo Karlajl-0631057509.jpg Izvor: Profimedia

Septimije Sever vlada Rimskim carstvom, a u njegovim udaljenim severnim delovima, koji se graniče se svetom varvara, unutar jednog kupatila sede visoki zvaničnici i raspravljaju o svakodnevnim temama. Dok sa jednim od svojih prijatelja raspravlja o važnosti bacanja soli preko ramena da bi se izrazila zahvalnost penatima - kućnim duhovima, Decim zamahuje rukom - nesvestan činjenice da je sa njegovog prstena upravo otpao ametist sa prikazom Venere - nastavlja svoje izlaganje. Dragulj upada u bazen sa vodom, a par sati kasnije kada robovi budu čistili njegove odvode on će se pridružiti ostalim draguljima koji su na sličan način završili tu. 

Kada je tokom 2017. godine pokrenut projekat pod nazivom Otkrivanje rimskog Karlajla, rukovodioci ovog projekta su u blizini kriket kluba grada Karlajl otkrili ostatke rimskih kupatila. Ovo nije bilo preveliko iznenađenje, pošto je već bilo poznatno da je Septimije Sever tokom svojih pohoda na teritorije koje danas nazivamo Škotskom boravio u antičkom Uxellodunum-u tokom 3. veka. 

Kupatilo se prema tvrdnjama stručnjaka nalazilo u blizini rimske tvrđave koja se smatra najvišom rimskom odbrambenom fortifikacijom Hadrijanovog zida. Njen cilj je bio da kontroliše teritorije zapadno od današnjeg Karlajla i prelaza reke Eden, a unutar nje je boravio konjički puk čiji pripadnici su dobili rimsko državljanstvo zbog iskazane hrabrosti na bojnom polju. 

Prvobitna iskopavanja unutar kupatila su otkrila da se u njemu nalazilo nekoliko prostorija, podno grejanje, cevi, pločice i fragmenti keramike. Sve ono što bi se i očekivalo u jednom rimskom kupatilu, ali tokom poslednje kampanje iskopavanja arheolozi su u njemu otkrili nešto mnogo neobičnije - dragulje.

Pretpostavka je da su oni nekom od visokih zvaničnika u trenucima dokolice i opuštajućih razgovora ispali iz prstenja u vodu i ostali zaglavljeni u odvodu, sve dok ih skoro dva milenijuma nakon toga nisu otkrili istraživači. U prilog ovoj hipotezi govori i podatak da su Rimljani kamenje na prstenju lepili biljnim lepkom koji bi mogao da popusti prilikom izlaganja pari.

Detaljnijom analizom, utvrđeno je da komadi ametista i jaspisa potiču iz perioda kasnog 2. ili sa početka 3. veka n.e.. A interesantno je da svaki od njih ima prikaz neke figuralne predstave, među kojima dominiraju mitloška bića i božanstva uključujući Veneru dok drži cvet ali i satira. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka