Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi put nakon 100 godina: Kod Stepenaste piramide otkriven sarkofag - u njemu 16 metara dug i u celosti očuvan papirus

U blizini piramide faraona Džosera otkriven je sarkofag unutar kog je vekovima ležao nalaz, čija svrha je bila da pokojniku obezbedi bezbedno putovanje u svet mrtvih.

 Knjiga mrtvih-0751849303.jpg Izvor: Profimedia

SVAKI bogatiji čovek u starom Egiptu je prema verovanju trebao sa sobom u zagrobni život da ponese niz upustava i čini koji će mu pomoći da prođe sve prepreke u podzemnom svetu. Stoga je mnogo pre svoje smrti čuvao novac, kako bi u pogrebnim prodavnicima kupio jedan svitak "Knjige mrtvih" i garantovao sebi bezbedan prolazak. Iako delovi ovih papirusa nisu redak nalaz, egiptolzi su sada prvi put nakon 100 godina uspeli da pronađu u celosti sačuvan jedan od njih u kovčegu, južno od Stepenaste piramide u Sakari.

Restauracija papirusa je zavšena i njegova dužina iznosi oko 16 metara, a delovi pogrebnih i magijskih tektova koji su polagani sa pokojnicima se trenutno prevode i biće uskoro objavljeni. Mustafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnoh saveta za antikvitete objašnjava da je područje oko Džoserove piramide, vekovima korišćeno za sahranjivanje, te da stoga ovaj nalaz ne treba da čudi. 

Kovčeg u kome se nalazio papirus datira iz kasnog perioda Egipta, negde između 712. godine p.n.e. i 332. godine p.n.e..  Široj javnosti za sada nisu otkriveni drugi detalji, ali ono što je interesantno u vezi papirusa jeste da on nije bio usamljeni nalaz u Sakari u poslednje vreme. Tokom 2022. godine otkriven je i fragment 13 m dugog teksta u blizini piramide faraona Teritja, na kom je stajalo ime vlasnika Pvkhaef. 

Iako je sahranjen u blizini piramide prvog faraona 6. dinastije, Pvkhaef je živeo vekovima nakon njega. Grobna okna u kojima je pronađen papirus datiraju iz perioda 18. i 19. dinastije, ali popularna praksa sahranjivanja u tom periodu u Egiptu je podrazumevala sahranjivenje pored čuvenih vladara i njihovih grobnica. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka