Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Sakari otkrivene nove grobnice, a u jednoj od njih - možda i najstarija egipatska mumija

Otkrića do kojih egiptolozi doleze u oblasti Sakare ne prestaju da iznenađuju.

 Okno u Sakari-0752085385-2.jpg Izvor: Profimedia

TEMPERATURE u Egiptu su trenutno veoma prijatne, što pogoduje istraživačima i radnicima koji iskopavaju na arheološkim lokalitetima širom ove afričke države. Zato, ovih dana često čitamo o nekom spektakularnom otkriću do kog su došli. Poslednje u nizu je otkriveno blizu Stepenaste piramide.

U pitanju su dva okna, koja su naučnike odvela do ostataka Hekašepesa i druge tri grobnice od kojih je jedna bila spunjena brojnim statuama.

Spuštanje u grobnice

Kada su arheolozi otkrili otvore u blizini piramide, oni su zbog ovog otkrića bili veoma uzbuđeni. Pre svega jer su znali da postoji velika verovatnoća da će na njihovom kraju doći do neobičnih i vrednih ostataka.

Spuštajući se u dublje okno shvatili su da su bili u pravu, jer kako će se ispostaviti ovde je ležela mumija stara 4.300 godina u sarkofagu od krečnjaka i obmotana u zlato. Za sada se veruje da bi ona mogla da bude i najstarija ikada iskopana u ovom delu sveta, jer pripada grupi grobnica iz perioda pete i šeste dinastije.

Ipak, kada su istražili i drugo okno, shvatili su da otkrića prevazilaze sva njihova očekivanja. Ovde se nalazila grobnica Hnumdžedefa, ili kako su kasnije otkrili čitajući složen sistem hijeroglifa koji su stari Egipćani koristili - inspektora zvaničnika, nadzornika i sveštenika Unsove piramide - poslednjeg farona pete dinastije.

"Grobnica je ukrašena scenama iz svakodnevnog života." izjavio je Zahi Havas za lokalne medije. I dodao da je otkrivena i grobnica Mera, čuvara tajni i pomoćnika faraonove palate. Drugim rečima, nekoga ko je uživao veliko poverenje vladara i vodio sva njegova dokumenta. On je poznavao tajne veštine sastavljanja reči, povezanih sa magijom i kosmičkim znanjem.

Treća u nizu gorbnica bila je ispunjena statuama, od kojih su najviše pažnje privukle one sa imenom Fetek na sebi. One su se nalazile ispod stola za prinose i kamenog sarkofaga u kom je počivala mumija.

Pored ovih, otkriveni su i brojni drugi nalazi u vidu amajlija i predmeta povezanih sa zagrobnim životom. Za sada ostaje da se vidi šta će detaljnije analize otkriti o svima njima.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka