Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

142 skeleta pasa i torba oko vrata: Sahrana osmogodišnjeg deteta zbunila arheologe - jedan trag otkriva o čemu je reč?

Iskopavajući nekropolu u Fajumu, egiptolozi su otkrili grobnicu ispunjenu skeletima 142 psa i deteta, a da stvar bude još misterioznija na njihovim ostacima nisu očeni tragovi nasilja.

 Fajum_1343687870.jpg Izvor: Shutterstock

HILJADAMA godina unazad u plodnoj oazi koja se nalazi na samom kraju Libijske pustinje, nalazi se Fajum. Smešten između Kaira i Nila, za vreme faraona 12. dinastije, on je bio jedno od omiljenih mesta za život, da bi svoj ponovni procvat doživeo tek tokom helenističko-rimske ere. I iako je naseljen i danas, on je svoje najslavnije dane "proživeo" tokom staroegipatskog perioda. 

Zato ne čudi da predstavlja fokus interesovanja ljudi koji se bave proučavanjem prošlosti, među kojima su se našli i arheolozi iz Centra za egiptološka istraživanja Ruske akademije nauka. Naime, oni su tokom iskopavanja nekropole ovde otkrili nesvakidašnji grob ispunjen skeletima 142 psa, preko kojih je položeno telo odmogodišnjeg deteta sa platnenom torbom obmotanom oko vrata. Za koje se veruje da su ovde sahranjeni negde između 1. veka p.n.e. i 1. veka n.e..

"Dete od osam ili devet godina položeno je na tela 142 psa različite starosti, od čega 87 posto čine štenci", objašnjavaju istraživači sa projekta. Postoji nekoliko mogućih objašnjenja zašto bi neko ovo uradio, međutim i dalje najbolji trag pruža plava glina otkrivena na glavama pasa. 

Pošto je slična vrsta gline često pronalažena prilikom iskopavanja rezervoara sa vodom, moguće je da je neka katastrofalna poplava ubila sve ove životinje. U prilog ovoh hipotezi govori i činjenica da istraživači nisu našli ni jedan trag koji bi ukazivao na nasilnu smrt na njihovim skeletima. 

Iako neka pitanja za sada ostaju bez odgovora, novo otkriće nudi zanimljiv uvid u život drevnih Egipćana i ukazuje da je dete možda bilo zaduženo za pse koji su po svemu sudeći nastradali u poplavi. Ono postaje još interesantnije ako se uzme u obzir da je otkriveno u blizini drevnog egipatskog grada Krokodilopolisa ili Šedeta, mesta u kome se negovao kult božanstva sa likom životinje Sobeka. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka