Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Unutar grobnice u Egiptu otkriveno 10 mumificiranih krokodila: Koja je bila njihova svrha?

Prilikom iskopavanja nekropole u neposrednoj blizini Asuana, egiptolozi su naišli na jedno zanimljivo otkriće.

 krokodili-0750529052.jpg Izvor: Profimedia

DUŽ ZAPADNE obale NIla, a odmah naspram Asuana nalazi se Kubet el-Hava. Većini danas ovaj podatak ne znači mnogo, za razliku od perioda Starog i Srednjeg kraljevstva kada je ovo mesto bilo poslednje počivalište mnogih plemića i sveštenika. Arheolozi su do sada na nekropoli iskopali više od 100 grobova, uključujući i poslednji u kom je otkriveno 10 mumificiranih ostataka krokodila.

 Kubet el-Hava-0750527726.jpg Izvor: Profimedia

"Ovo je izvanredno otkriće, jer je to jedna od retkih prilika u kojima su stručnjaci mogli da proučavaju mumije krokodila na licu mesta uz pomoć modernih metodologija", izjavili su članovi projekta koji rade na ovom lokalitetu. 

Zašto su drevni Egipćani u svoje grobove polagali krokodile?

"Sasvim je moguće da su ove životinje služile kao posrednici između ljudi i boga vode i plodnosti Sobeka, koji je često prikazivan sa krokodilskom glavom", objašnjavaju arheolozi. U stvari, kult posvećen ovom staroegipatskom božanstvu je u obližnjem Kom Obu bio veoma zastupljen. Ali ono što je iznenadilo naučnike jeste činjenica da tragovi o njemu do ovog otkrića nisu pronalaženi u Asuanu. 

Mišljenje saradnika na projektu i arheozoologa Bea de Kupere sa Kraljevskog belgijskog instituta prirodnih nauka u Briselu, jeste da je "u Egiptu poznato više od dvadeset grobnih mesta sa mumijama krokodila, ali pronalazak deset dobro očuvanih mumija ovih gmizavaca zajedno predstavlja izvanredan nalaz."

 Iskopavanje krokodila-0750527739.jpg Izvor: Profimedia

Što se tiče konkretno primeraka iz grobnice u Kubet el-Havi, najmanji reptil je dug 1,8 metara, dok najveći dostiže 3,5 metara. A zahvaljujući najnovijim metodologijama, istraživači su uspeli da razlikuju kojoj od dve vrste koje su nekada naseljavale dolinu Nila, mumificirani krokodili pripadaju. 

Međutim, tu nije kraj otkrićima. Jer su na njihovim ostacima pronašli i tragove platna, palminog lišća i užadi, koji ukazuju na to da su nekada bili umotani u zavoje. Na sreću, a zahvaljujući činjenici da nisu prekriveni velikim količinama smole ili bitumena, arheolozi su uspeli da ih izmere i shvate da su ovi primerci stariji od većine preživelih mumija krokodila.

 Istraživanje krokodila-0750536274.jpg Izvor: Profimedia

Pošto su nekim nedostajali delovi tela, dok su drugi bili skoro kompletni, naučnici su takođe razmatraju teoriju da su najverovatnije prvobitno sahranjivani negde drugde -  u peščanim jamama, gde su se prirodno sušili - a da su zatim njihovi ostaci iskopavani, umotavani u zavoje i pebacivani u grobnicu. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu PLOS ONE.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka