Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skarabej umesto srca i jezik od zlata: CT skener 'otkrio' 49 amajlija skrivenih unutar mumije 'Zlatnog dečaka'

Više od jednog veka nakon otkrića egiptolozi su rešili da ispitaju mumiju po imenu "Zlatni dečko".

 Mumija-0494375001.jpg Izvor: Profimedia / ilustracija

GODINE 1916., na jednom groblju u južnom Egiptu je otkrivena mumija. Ona je tom prilikom evidentirana i poslata u Kairo. Tamo je smeštena u depo Egipatskog muzeja, nakon čega je zaboravljena. Proćiće više od 100 godina pre nego što će je neko primetiti i rešiti da je podvrgne zracima CT skenera. Na osnovu kog je otkriveno mnoštvo informacija skrivanih unutar mumije i kovčega.

Egipatsko ministarstvo za turizam i antikvitete navodi u saopštenju da je mumija koja nosi ime "Zlatni dečko", bila položena unutar dva kovčega. Spoljni je na sebi imao natpis na starogrčkom, zbog čega je datovan u Ptolomejski period. Dok je unutrašnji kovčeg bio sačinjen od drveta. Kada su egiptolozi detaljnije istražili snimke skenera, otkrili su 49 amuleta skrivenih između zavoja na pokojniku. 

Među najupečatljivijim je bila ona u obliku dva prsta pored neobrezanog penisa dečaka, zlatni skarabej u obliku srca smešten u grudima i zlatni jezik unutar usta. Pored toga, otkriveno je da je pokojnik nosio i sandale. I, iako njegov identitet još uvek nije poznat, stručnjaci tvrde da je pripadao višem sloju staroegipatskog društva. 

Amuleti i stari Egipćani 

Poznato je da su Egipćani verovali u moć amajlija. One su korišćene pre svega da bi pružile zaštitu i specifične dobiti. Kako za žive tako i za mrtve. Prilikom balzamovanja su postavljane da bi održavale pokojnika vitalnim. Pa je jezik dečaka prekriven zlatom, da bi mogao da govori. Sandale su trebale da mu omoguće da se kreće. A zlatni skarabej u obliku srca najveorovatnije da simbolično predstavlja organ smešten u kanopu. 

Zainteresovani ovom amajlijom, naučnici su čak rešili i da naprave njenu repliku uz pomoć 3D štampača. 

"Zaista je bio neverovatan osećaj. Posebno nakon što ga je 3D odštampao, a ja uzeo u ruke", objasnio je autor studije i radiolog Sahar Salim sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kairu. "Na poleđini su se nalazili ugravirani znaci koji predstavljaju natpise i čini koje su sveštenici pisali da bi zaštitili dečaka tokom njegovog putovanja. Skarabeji simbolizuju ponovno rođenje kod starih Egipćana i predstavljani su u obliku buba."

Rezultati su objavljeni u časopisu  Frontiers of Medicine.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka