Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena grobnica iz 18. dinastije: Veruje se da je u njoj sahranjena žena ili ćerka nekog od faraona

Na zapadnoj obali Nila je otkrivena grobnica za koju se sumnja da pripada nekoj od kraljica ili princeza iz čuvene 18. dinastije.

 Grobnice u Luksoru_2193914463.jpg Izvor: Shutterstock

PRE NEKOLIKO DANA egipatske vlasti su objavile da je u blizini Luksora otkrivena gobnica. Ovaj grad je bio prestonica faraonskog Egipta između 16. i 11. veka p.n.e., a istraživači veruju da starost grobnice odgovara upravo ovom periodu. Veruje se da je u ovoj novootkrivenoj grobnici sahranjena žena ili ćerka nekog od monarha Novog kraljevstva, ili preciznije rečeno vladara 18. dinastije kojoj su pripadali čuveni Ehnaton i Tutankamon

Iskopana je na zapadnoj obali Nila, gde se sastaju čuvene Doline kraljeva i kraljica, mesta na kom su se sahranjivale čitave plemićke porodice, a njihove grobnice održavali sveštenici. Prema rečima arheologa Mustafe Vazarija do ovoga je došlo udruženim snagama egipatskih i istraživača sa Univerziteta u Kembridžu. 

Prvi otkriveni predmeti u grobnici ukazuju na to da pokojnik potiče iz 18. dinastije, ali još uvek nije moguće konačno potvrditi njen identitet. Međutim, kako iskopavanja budu napredovala, gotovo je sigurno da će arheolozi dolaziti do novih saznanja koja će im pomoći da pruže odgovor i na ovo pitanje. Direktor tima britanskih arheologa, Pirs Literlend, uveren je da bi "ova grobnica mogla da bude grobnica kraljevske supruge ili princeze iz loze Tutmozisa, kojih do sada nije puno otkriveno"

Dok egipatski arheolog Mohsen Кamel i direktor lokaliteta Zapadne doline, dodaje da je unutrašnjost grobnice - čiji ulaz sa malim stepenicma uklesanim u stenu se nalaze u podnožju male litice i vode do pogrebne komore - u veoma lošem stanju očuvanosti, kao i da su konstrukcija i natpisi koji su morali da postoje, očigledno uništeni drevnim poplavama koje su ispunile komore peskovitim i krečnjačkim sedimentima.

Кonačno, Fati Jasin, generalni direktor Antikviteta Gornjeg Egipta i šef egipatske arheološke misije, ukazao je da se iskopavanja i rad na dokumentovanju nastavljaju širom nekropole. Pored toga, arheolog je uveren da će rezultati ovog ambicioznog istraživanja pomoći stručnjacima da otkriju na koji način su stari Egipćani planirali svoja kraljevska groblja.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka