Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prilikom iskopavanja praistorijske humke otkriveno rimsko svetilište i bunari - a u njima neobični nalazi

Arheolozi u Velikoj Britaniji su došli do neočekivanog otkrića antičke građevine i bunara u kojima su nađeni cvetovi vrbe i orašasti plodovi, tokom iskopavanja praistorijske humke. Evo o čemu je reč.

 Arheološka iskopavanja_1241389609.jpg Izvor: Shutterstock

TOKOM radova na izgradnji jednog stambenog kompleksa u Overstonu, koji se nalazi na 8 kilometara severoistočno od Northemptona u Engleskoj, otkrivena je praistorijska humka. Ubrzo potom, na teren su izašli i i arheolozi iz Londonskog muzeja koji su izvršili zaštitna iskopavanja materijalnih ostataka i u njoj našli pet praznih urni, datovanih u period od pre 2000. do 1500. godina.

"Činjenica da u grobnoj humki nisu deponovani ljudski ostaci sugeriše da je možda imala više simboličku nego funkcionalnu upotrebu. Već postojeća uverenja navela su ljude koji su živeli tokom bronzanog doba da izaberu ovo mesto za izgradnju ritualnog spomenika." , rekao je direktor projekta i arheolog Simon Markus.

Ostaci rimskog svetilišta

Ali dok su se na humci odvijali radovi, tim je došao do neočekivanog otkrića. Naime, oni su ovom prilikom otkrili i temelje rimske građevine. Datum izgradnje još nije tačno utvrđen, pa je datovana okvirno između 43. i 410. godine n.e. u period rimske okupacije Britanskih ostrva. Кonstrukciju su činile dve prostorije, od kojih je jedna imala stepenište i bogato ornamentisanu gipsanu ploču. Pošto se čini da zgrada nije imala funkcionalnu upotrebu, istraživači sugerišu da je možda bila neka vrsta hrama koji je bio povezan sa obližnjim izvorom.

Arheolozi su u mogućem svetilištu pronašli veliki broj keramičkih fragmenata, a u njegovoj blizini i nekoliko bunara koji su sadržali biljne ostatke cvetova vrbe, ljuske oraha i što je najzanimljivije, jednu kožnu cipelu staru oko 2.000 godina. Što ne čudi ako se uzme u obzir da su tokom rimske okupacije Britanije, njeni stanovnici često gradili svetilišta i hramove širom teritorije. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka