Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blizu Jerusalima otkriven skelet monaha 'okovanog' lancima - s čime je povezana ova neobična ritualna praksa?

Tim izraelskih arheologa je u blizini jerusalima došao do izuzetno neobičnog otkrića ritualne prakse sahranjivanja jednog monaha koji je živeo pre 1.500 godina.

 Asketizam-0452019026.jpg Izvor: Profimedia

Samo 4 km severozapadno od Jerusalima nalazi se Kirbet el-Masani, mesto u kom arheolozi iz Izraelske uprave za antikvitete već neko vreme vrše iskopavanja crkve sa tri apside iz vizantijskog perioda. Pored toga što je najverovatnije bila posvećena Svetom Zahariju, ova građevina delimično uklesana u stenu nekada je bila deo manastira u kom se nalazila i gostionica za smeštaj hodočasnika. 

I ništa od ovoga ne bi bilo neobično da prilikom iskopavanja apside hrama arheolozi nisu došli do jednog bizarnog otkrića - ostataka monaha koji je živeo pre otkprilike 1.500 godine i koji je sahranjen u malom pojedinačnom grobu u centralnoj apsidi okovan debelim lancima od gvožđa koji su se nalazili oko njegovog vrata, ruku i stopala. Zašto? - istraživači veruju da ima veze sa asketskim načinom života.

Monah podvižnik?

Iako i danas monasi praktikuju neke za običnog čoveka neuobičajene prakse u potrazi za spasenjem, oproštajem grehova i duhovnosti, one su nekada bile daleko ekstremnije. A taj najekstremniji vid asketizma je uključivao i praksu vezivanja tela lancima za stenu ili zatvaranja u keliju, koja je imala za cilj da se monasi osame u molitvi ali istovremeno i da se telesno kažnjavaju. 

Pretpostavka je da je monah čiji su skeletni ostaci otkriveni u Kirbet el-Masani verovatno živeo u ili blizu crkve, ali i da je za života praktikovao spomenuti vid samokažnjavanja - nastao u Siriji tokom 4. ili 5. veka nove ere - zbog čega je zajedno sa lancima i sahranjen, potvrđujući da se ova vrsta ekstremnog asketizama suprotno od ranijih verovanja proširila i na jug tokom ranovizantijskog perioda. 

Arheolozi se sada pitaju kakva je to religiozna motivacija mogla da navede ove monahe askete da stave teške okove na sebe i izdrže patnju koju im je takva praksa nanosila godinama, za kraj dodaju da se nadaju kako će im istraživanja u budućnosti otkriti nešto više.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka