Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ogromna vikinška sala iskopana u Danskoj: Povezana sa čuvenim vikinškim kraljem, a možda i sa jednim runskim kamenom

Arheolozi u Danskoj su iskopali deo ogromne sale o čijoj nameni se još uvek spekulipe iako se veruje da potiče iz perioda vladavine kralja Haralda Plavozubog Gormsona.

 Vikinška sala_1778898191.jpg Izvor: Shutterstock / Stig Alenas

REGION Severng Jutlanda obuhvata najseverniji deo Danske, a od skoro predstavlja i mesto u kom su arheolozi otkrili ostatke strukture duge 40 m za koju tvrde da je najvažniji nalaz iz perioda Vikinga u poslednjih deset godina. Iako je do sada iskopana samo jedna njena polovina i to je bilo dovoljno da se datuje u period između 950. i 1050. godine. 

Dizajn sale je sličan drugim strukturama iz spomenute oblasti, a ono što je interesantno u vezi nje je da je najverovatnije izgrađena za vreme vladavine Heralda Plavozubog Gormsona. Čuvenog vikinškog kralja, koji je uveo hrišćanstvo u Dansku i ujedinio je sa Norveškom. Postoji još nekoliko građevina koje se povezuju sa periodom njegove vladavine, uključujući prstenastu tvrđavu Firkat sa obala reke Onsild i Agersborg, u selu Agersund.

Arheolozi nisu sasvim sigurni šta je tačno bila svrha novootkrivene građevine, ali je na osnovu dosadašnjih iskopavanja očigledno da "ona nije povezana sa svakodnevnim životom, već je bila mesto gde se sastajala i pregovarala elita… tamo su donošene važne odluke koje će oblikovati region", objasnio je arheolog i vođa iskopavanja Tomas Run Knudsen iz Muzeja Severnog Jutlanda za Live Science.

U narednim mesecima arheolozi treba da otkopaju ostatak strukture, iako ne isključuju mogućnost da će u njenoj neposrednoj okolini doći do sličnih otkrića. Nakon čega će moći nešto više da kažu i o tome da li je ona povezana sa runskim kamenom visokim 1,5 m, koji je pre par godina pronađen u blizini i datuje se u period između 970. i 1020. godine. Na njemu su ugravirane reči "Hove, Thorkild, Thorbjørn su postavili kamen za svog oca Runulv den Radsnilda", a kako Knudsen zaključuje i kamen i sala predstavljaju obeležja političke i društvene elite kod Vikinga

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka