Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sistem zapisivanja star 20.000 godina - da li je upravo otkriveno značenje misterioznih simbola sa pećinskih crteža?

Najnovija studija koja se bavila dešifrovanjem neobičnih simbola na praistorijskim pećinskim crtežima sugeriše da je možda reč o primitivnom sistemu beleženja koji su lovci-sakupljači koristili kao neku vrstu lunarnog kalendara.

 Praistorijska umetnost_1377059957.jpg Izvor: Shutterstock

Pre nekih 20.000 godina, ledom i snegom prekrivenom Evropom šetali su lovci-sakupljači, koji su živeli u pećinama. Unutar njih Homo sapiens sapiens po prvi put shvata da svet oko sebe može da dočara kroz crteže. Stoga, zidove počinje da ispunjava raznim predstavama životinja, a neka od tih stvorenja i da ukrašava nizom simbola poput tačaka, linija, pa čak i krstova ili malih zvezdica. Dugi niz godina se bezuspešno raspravljalo o njihovom značenju, međutim najnovije otkriće objavljeno u Cambridge Archaeological Journal bi moglo da promeni dosadašnje stavove istraživača. 

Početnu hipotezu je izneo arhelog amater Benet Bejkon iz Londona, nakon što je sastavio bazu podataka sa preko 700 životinjskih crteža ukrašenih spomenutim oznakama koje je prikupio iz knjiga i sa interneta. Naime, on je analizom utvrdio da nijedna sekvenca nije sadržala više od 13 simbola, a pošto je poznato da lunarna godina ima 13 meseci rešio je da kontaktira stručnjake i zajedno sa njima ispita da li se oni nekako mogu povezati sa reproduktivnim ciklusima životinja. 

Zajedničkim naporom oni su došli do rezultata koji su pokazali da ove oznake mogu da predstavljaju neke vrste "proto zapisa" u formi lunarnog kalendara, jer je na osnovu savremenih paralela uočeno da se tri crte kod konja poklapaju sa mesecima u kojima dolaze na svet - ukoliko se prvi mesec računa od prolećne ravnodnevnice. 

Prvi korak ka pismu?

Međutim, istraživači koji stoje iza nove studije sugerišu da ove oznake treba posmatrati kao posredni korak između jednostavnih zapisa i pojave prvog pisma. Kao i da se moraju sprovesti detaljnija istraživanja da bi se konačno i potvrdio njihovo predloženo značenje.

"Studija sugeriše da su lovci-sakupljači iz ledenog doba verovatno bili prvi koji su koristili oznake za beleženje informacija o glavnim ekološkim događajima u okviru kalendara", kaže arheolog Pol Petit sa Univerziteta Durham u Velikoj Britaniji i dodaje da bi onda ovo otkirće ujedno predstavljalo i najraniji dokaz o tome kako oni nisu samo živeli u sadašnjosti, već i da su stvorili pojam o merenju vremena koji će postati uobičajena praksa među našom vrstom u narednim milenijumima. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka