Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Turskoj otkrivene mermerne statue grčkih bogova i 'glava' poluboga - zašto je baš ona zaintrigirala arheologe?

Iskopavajući drevni grad koji je bio deo rimske provincije Frigije arheolozi su došli do zanimljivih otkrića u obliku božanstava.

 Aizanoi-0569492825.jpg Izvor: Profimedia

GRAD Aizanoi se danas nalazi u zapadnoj Turskoj, a nekada je bio deo kraljevine Frigije i regiona Male Azije koji je obuhvatao veći deo Anadolijskog poluostrva. Tokom helenističkog perioda nalazio se pod upravom vladara Pergama i Bitinije, a oko 133. godine p.n.e. je postao deo rimske provincije Frigije Pakatijane. Ali njegova slava je negde u 7. veku n.e. počela da opada, da bi se tokom seldžučkog perioda - od 1040. do 1157. godine - grupa Tatara ovde naselila i preuredila neke od zgrada na obližnjem brdu gde se nalazio i drevni Zevsov hram. 

Ispod slojeva blata

Ove drevne ruševine predstavljaju predmet izučavanja arheologa sa Univerziteta Kutaja Dumlupinar već nekoliko godina. Tokom radova u blizini rimskog mosta oni su sada otkrili kamene glave nekoliko različitih grčkih bogova poput Erosa - boga ljubavi, Dionisa - boga vina i zaštitnika poljoprivrede, festivala i pozorišta, čuvenog Herkula i drugih božanstava iz grčkog panteona. 

Arheolozi takođe navode da su pronašli i skoro kompletnu statuu visoku preko dva metra kojoj nedostaje polovina postolja i jedna noga. U pitanju je muška figura čiji identitet za sada ostaje nepoznat, a neke od pretpostavki su da predstavlja važnu ličnost iz grada. Koliko je prethodna sezona bila plodonosna najbolje otkriva podatak da je u 2022. godini iskopana gomila blokova od kojih je nekada bio sazidan most, sunčani sat i mnogobrojni delovi mermernih skulptura. 

Ipak, ono što je zaintrigiralo arheologe prilikom novih otkrića je da je tokom iskpavanja 2020. godine ovde otkrivena i statua Herkula bez glave, stoga su u prvom trenutku pomislili da su otkrili njen nedostajući deo. 

"Кada smo ove sezone pronašli Herkulovu glavu, bili smo ubeđeni da ona pripada telu statue iskopane pretprošle sezone, ali nije se uklapala", objašnjava vođa iskopavanja Gohan Čoškun.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka