Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena misteriozna kružna konstrukcija na Ušakli Hojuku: Dokaz da se ovde nalazio 'izgubljeni' grad Hetita?

U srcu anadolske visoravni međunarodni tim arheologa je otkrio misterioznu kružnu konstrukciju, za koju se veruje da pruža dokaze o tome kako se na ovom mesto nekada nalazio sveti grad Hetita.

 Ušakli Hojuk-0634299049.jpg Izvor: Profimedia

SMATRA SE da su Hetiti između 17. i 12. veka p.n.e. formirali moćno carstvo koje je dominiralo velikim oblastima Anadolijskog poluostrva, u današnjoj Turskoj i delom Sirije. Većina njihove istorije do danas ostaje nepoznata usled mnogobronih mitova i legendi koji su nastali prilikom osnivanja carstva, s druge strane iz staroegipatskih spisa je poznato da su oni ratovali i protiv Ramzesa II u čuvenoj bici kod Kadeša. Sve dok oko 1200. godine p.n.e., njihov glavni grad Hatušu nisu uništili neprijatelji. 

U narednim vekovima oni nisu uspeli da povrate svoju staru slavu, a u jednom trenutku su se prema mišljenju istraživača posemitili što dovodi do njihovog nestanka. 

Da li je to zaista izgubljeni centar Hetita?

Da bi saznali nešto više o hetitskom svetu, tim italijanskih i turskih arheologa predvođen Anakletom D'Agostinom sa Univerziteta u Pizi, već petnaest godina iskopava na lokalitetu Ušakli Hojuk. Upravo ovde oni su otkrili i misterioznu konstrukciju kružnog oblika koja bi mogla da im pomogne prilikom donošenja konačne odluke da li je ovo mesto zaista drevni i sveti grad Hetita - Zipalanda, centar obožavanja moćni boga oluje Tešuba.

"Otkrivanje funkcije ove kružne strukture je veoma teško u ovom trenutku i neophodna su dodatna istraživanja da bismo imali predstavu o tome šta se oko nje nalazi", objašnjava D'Agostino. On dodaje da postoji nekoliko dokaza koji sugerišu da je reč o ritualnom mestu, kao npr. sama lokacija - nalazi se severno od glavnog gradskog hrama i u blizini reke ili singularnost otkrića - nijedna slična građevina nije dokumentovana na drugim nalazištima. 

Tokom svih ovih godina istraživanja i iskopavanja, arheolozi su otkrili brojne tragove monumentalnih građevina u Ušakli Hojuku, kao i fragmente ploča sa klinastim natpisima. Sva ova otkrića dovela su ih do zaključka da se na ovom mestu najverovatnije nalazio spomenuti sveti grad, kao i da je on bio naseljen od ranog bronzanog doba do rimsko-vizantijskog doba, a možda čak i do otomanskog perioda.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sima kosmos

Istorija se ne sme menjati. Iz nekog razloga sve što se otkrije mora se uklopiti u već postojeći šablon, ako se ne uklapa onda se krije. Ja ću vam reći šta je kružna građevina, železnička stanica. Taj narod je bio jako napredan i rudu gvožđa je vozom prevozio do topionice. Ne, samo je naša civilizacija napredna, nije nego. Ni dinosaurose nije ubio meteor i ta priča ne pije vodu i ima puno rupa.

Najnovije

Priroda

Nauka