Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U pećini na obali Mrtvog mora otkriveni novčići - arheolozi tvrde da pružaju dokaz o pobunama od pre 2 milenijuma

Najnoviji nalaz kovčega ispunjenog blagom upućuje da ga je neko pre 2.200 godina usled burnih istorijskih događaja sakrio u jednoj od pećina na obali Mrtvog mora.

 Srebrni novac sa Mrtvog mora-0744352982.jpg Izvor: Profimedia

ISKOPAVANJA obavljena u prirodnom rezervatu u blizini Mrtvog mora su prema tvrdnjama arheologa rezultirala otkrićem drvene kutije u čijoj unutrašnjosti se nalazio sloj zemlje i kamenja zajedno sa petnaestak srebrnih novčića iz perioda vladavine seleukidskog kralja Antioha IV Epifana. 

Borbe i ustanci

Analziom novčića, ustanovljeno je da najmlađi među njima potiče iz 170. godine p.n.e., perioda kada se dogodila pobuna Makabejaca protiv Seleukidskog carstva i uticaja koji je Antioh IV Epifan vršio na Jevreje.  Ako se svi ovi podaci uzmu u obzir, prema mišljenju arheologa nalaz bi mogao da se poveže sa opisanim događajima. 

"Za sve nas vizuelizacija osobe koja je pobegla u pećinu i sakrila svoje lične stvari sa namerom da se jednom vrati vrati po njih je zanimljiviji deo posla", rekao je arheolog Eitan Кlajn koji je proučavao novčiće zajedno sa numizmatičarom Gabrijelom Bijovskim i dodao da je on možda poginuo u nekoj borbi, zbog čega nikada nije uspeo da se vrati u pećinu. 

On takođe tvrdi da bi ovi novčići mogli biti prvi jasan dokaz kako su pećine u judejskoj pustinji igrale važnu ulogu u aktivnostima jevrejskih pobunjenika u ranim fazama pobune.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka