Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najvažnija arheološka otkirća u svetu tokom 2022. godine

Za vas smo izdvojili 7 najznačajnijih arheoloških otkrića u 2022. godini do kojih je došlo šitom sveta.

 Iskopavanja u Buđošu Izvor: Shutterstock

PROŠLOST je za čoveka fascinantna još od najdrevnijih vremena, jer smo kao vrsta uvek osećali radoznalost da saznamo kako su živeli, mislili, osećali, pa čak i mrzeli naši preci. Ona nas uči onome što jesmo, kao i skromnosti, ali ipak njen najvažniji zadatak i dalje ostaje da nas podseti na greške koje ne smemo da ponovimo. 

Iako se danas mnoge humanističke nauke prepliću i teže da svaka primeni interdisciplinarni pristup koji će što detaljnije istražiti neku temu, tamo gde ponestane pisanih izvora ili usmene reči nastupa nauka koja se bavi proučavanjem prošlosti na osnovu materijalnih dokaza - arheologija.

Ovo su neka od najrelevantnijih otkrića iz spomenute discipline koja su se dogodila tokom  2022. godine: 

1. Više od 200 netaknutih staroegipatskih sarkofaga otkriveno u Sakari

Arheološka iskopavanja pod vođstvom Mustafe Vazirija koja se vrše od 2008. godine na nakropoli u Sakari, rezultirala su spektakularnim otkrićima. Iako je bez sumnje najvažnije predstavljalo pronalazak 250 polihromnih sarkofaga od drveta očuvanih u odličnom stanju, datovanih u 500. godinu p.n.e.. Ono što je posebno interesantno u vezi njih je da su sve netaknute i da se u njima nalze mumije. U jednom od njih je čak otkriven i 9m dugačak papirus sa fragmentima iz Knjige mrtvih. 

Više o ovome možete pročitati ovde:

2. Kemune, grad koji je "izronio" 

Kada je početkom 2022. godine ekstremna suša zahvarila Irak, sa dna reke Tigar je izronio grad iz bronzanog doba star 3.400 godine. Arheolog Hasan Ahmed Kasim iz Arheološke organizacije Iraka, u saradnji sa kolegama iz inostranstva je tom prilikom požurio da izvrši hitno iskopavanje pre nego što opet nestane pod vodom. Ovo drevno nalazište u severnom delu ove bliskoistočne države bi prema njihovim rečima mogao da bude drevni Zahiku, važan grad carstva Mitani - drevnog kraljevstva koje je od pre oko 1500. do 1350 godine p.n.e. dominirao severnom Mesopotamijom.

Više o ovome možete pročitati ovde:

 3. Više od 1.000 menhira otkriveno na jugu Španije

Istraživanje sprovedeno na praistorijskom lokalitetu koje se nalazi u Huelvi je prema istraživanjima bio jedan od centralnih megalistskih mesta u Evropi iz prve polovine 6. pa sve do drugog milenijuma p.n.e.. Kako ističe arheolog Hose Antonio Linares, ovaj nalaz je specifičan po tome jer ima najveću koncentraciju menhira u "ograničenom prostoru" na Iberijskom poluostrvu. Pored kvantiteta, on se izdvaja i po raznovrsnosti arhitektonskih oblika, kako pojedinačno tako i grupno raspoređenih. 

Više o ovome možete pročitati ovde:

4. Sobe sa nameštajem i keramikom otkriveni u Pompeji

Ni posle toliko decenija istraživanja Pompejane prestaje da iznenađuje arheologe. U avgustu 2022. godine, nadzorna uprava ovog lokaliteta je objavila da su istraživači došli do neverovatnog otkriće u Kući Larario, vili koja se nalazi u regionu V unutar Pompeje. Ova oblasti je opsežno proučavana poslednjih godina, što je rezultiralo važnim oktićima poput taverne oslikane veličanstvenim slikama.

Ipak, kada je reč o Kući Larario u njoj su iskopane jednostavne prostorije u kojima je sačuvano nešto nameštaja, veoma jednostavan krevet sa samo dve prečke na kojima su se još uvek videle pletene užadi, okrugli bočni sto na tri noge, kovčeg na koji su pali ostaci greda i dasaka sa tavanice, keramika terra sigillata, dvokrilni svetlarnik sa prikazom boga Jupitera dok sedi na orlu i drveni ormarić. 

Više o ovome možete pročitati ovde:

 5. Otkriven rimski mozaik sa scenama iz Trojanskog rata u Siriji

Malo vesti danas stiže iz Sirije i gotovo kao po pravilu kada neka do nas i "procuri", uglavnom se mogu videti scene smrti i razaranja. Međutim, sredinom oktobra Sirija se našla u fokusu zbog impresivnog arheološkog otkirća, što ne čudi ako se uzme u obzir da je u pitanju zemlja sa ogromnim kulturnim nasleđem. 

Grad Rastan, bio je svedok otkrića veličanstvenog rimskog mozaika starog 1.600 godina - koji su stručnjaci opisali kao najvažnije otkriće od izbijanja rata u zemlji pre jedanaest godina. Potvrđeno je da on ima oko 120 kvadratnih metara i da prikazuje živopisne figurativne scene sa junacima i likovima iz Trojanskog rata.

Više o ovome možete pročitati ovde:

6. Otkriće etrurskog blaga kakvo Italija ne pamti

Oko 2.000 godina 24 skulpture su ležale netaknute u blatu, sve dok ih međunarodni tim arheologa nije pronašao. Pored statua božanstava u savršeno očuvanom stanju, otkriveni su zavetni predmeti i oko 5.000 zlatnih, srebrnih i bronzanih novčića - po količini i kvalitetu, ovo je najveće etrursko blago ikada pronađeno u Italiji. Veličanstveni predmeti iskopani su iz mulja u mestu San Kašiano di Banji u blizini Sijene, gde se nalazi nekoliko bazena povezanih sa izvorom koji je u etrursko vreme bilo versko svetilište.

Više o ovome možete pročitati ovde:

 7. Japanski naučnici otkrili još 168 novih geoglifa u pustinji Naska

Japanski naučnici sa Univerziteta Jamagata otkrili su 168 novih geoglifa, ocrtanih na padinama i brežuljcima pustinje Naske. Tim, predvođen Masatom Sakaijem, šefom Odeljenja za kulturnu antropologiju i andsku arheologiju, došao je do neverovatnog otkrića uz pomoć lokalnih arheologa i snimaka iz vazduha koje su obezbedili dronovi.

"Pronašli smo ukupno 168 figura - oko 50 ljudi, kao i ptica, mačaka, zmija i mnogo linearnih i trapezoidnih figura", rekao je Sakai. Od početka istraživačkog projekta - koji ima za cilj da zaštiti geoglife i rasvetli svrhu -  naučnici su locirali 358 figura.

Više o ovome možete pročitati ovde:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka