Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivene grobnice iz poznog perioda starog Egipta, a na njima zlatne idole i amajlije sa posebnom svrhom

Autor Aleksandra Cvetić

Arheolozi u Egiptu su oktili 20 skeletnih ostataka, sahranjenih zajedno sa zlatnim idolima od kojih su neki izgledom podsećali na popularna božanstva.

 Egipat-0495630042.jpg Izvor: Profimedia

ISKOPAVANJA koja su vršena u gradu Nju Damijetu u Egiptu na oko 153 km severoistočno od Kaira, otkrila su da se na drevnoj nekropoli nalaze sahrane iz perioda XXVI staroegipatske dinastije, koja je vladala od 688. do 525. godine p.n.e.. Vremenu kada je Egipat bio nezavisan i kada se njegov glavni grad nalazio na delti Nila u Saisu, sve dok Persijanci nisu preuzeli oblast. 

Jedan broj pokojnika, od njih ukupno 20 položenih u plitke grobnice, bio je sahranjen sa predmetima od zlata oblikovanih da podsećaju na neke od najpopularnijih staroegipatskih božanstavapoput Izide - boginje povezivane sa medicinom i magijom, Bastet - boginje u obliku mačke koja je prema staroegipatskom verovanju štitila ljude i boga sa glavom sokola Horusom.  

"Danas je na osnovu drevnih verskih tekstova i više nego jasno da se smatralo kako bogovi imaju meso od zlata", objasnio je istraživač Kembel Prajs sa Univerziteta u Mančesteru. Stoga, on veruje da je postavljanje ovih zlatnih predmeta na telo pokojnika najverovatnije imalo za cilj da pruži određenu zaštitu i integraciju među bogove u zagrobnom životu. 

U izveštaju koje je objavilo egipatsko ministarstvo zaduženo za turizam i antikvitete stoji da se među druge nalaze ubrajaju i ostaci tegla kanopa - koje su korišćene za očuvanje organa pokojnika poput mozg, srca ili jetre, ali i amajlije u obliku skarabeja sa navodno podmađujućim sposbnostima, zbog čega su bile veoma popularne. 

Ipak, za sada mnogo toga i dalje ostaje nepoznato o ovim drevnim Egipćanima, ukjučujući i njihove identitete, načine života i uzroke smrti. A istraživači se nadaju da će iskopavanja u budućnosti oktriki više detalja na osnovu kojih će oni rekonstruisati njihovu prošlost. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran

Prvi put cujem za POZNI Egipat.....Sta vam je to?

Najnovije

Priroda

Nauka