Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Unutar grobnice žene za koju se veruje da je porodila Isusa otkriveni novi nalazi - dokaz o hodočašću

Autor Aleksandra Cvetić

Neposredno pre nego što će hrišćani širom sveta proslaviti rođenje Isusovo, arheolozi u Izraelu su objavili da su otkrili nove nalaze u pećini za koju se smatra da je bila grobnica žene koja je učestvovala u Marijinom porođaju.

 Salomina grobnica-0745735126.jpg Izvor: Profimedia

GROBNICU koja se nalazi zapadno od Jerusalima, 1982. godine su otkrili pljačkaši grobova koji su tom prilikom iz nje odneli sarkofag. Zvanična iskopavnaja su započeta dve godine nakon opisanog događaja, kada je utvrđeno da se pećina sastoji od višestrukih odaja sa nišama i kosturnicama. 

Iako je ova praksa sekundarnog sahranjivanja u kamenim kosturnicama već bila dobro poznata na osnovu ranijih arheoloških zapisa, pravo iznenađenje je predstavljalo otkriće adaptacija uz pomoć kojih je pećina pretvorena u hrišćansku kapelu

Salominina grobnica

Međutim, najnovije arheološko otkriće natpisa na starogrčkom i arapskom govore u prilog tvrdnjama da je u njoj sahranjena sveta Salomina, žena za koju se prema istočnoj pravoslavnoj tradiciji veruje da je učestvovala u rođenju Isusa Hrista. Ali to nije sve jer su istraživači u neposrednoj okolini otkrili i ruševine prodavnica, koje potiču iz perioda osmog i devetog veka, a u kojima su se prodavale uljane lampe koje se koriste prilikom molitvi.

Na stotine takvih kompletnih i polomljenih svetiljki pronađeno je u predvorju, što prema rečima istraživača "dokazuje" da je pećina bila mesto hodočašća. Arheolog Zvi Firer je rekao: "Verujemo da su hodočasnici dolazili ovde, iznajmljivali uljane lampe, molili se unutra i nastavljali dalje svojim putem."

Uloga Salome kao pomoćnice pri Hristovom rođenju opisana je u nekanonskom Jevanđelju po svetom Jakovu - potiče iz 2. veka i u njemu se uglavnom govori o Devici Mariji i Isusu kao dečaku. Procene su da danas postoji oko sto trideset rukopisa na starogrčkom koji sadrže ovo Jevanđelje, ali da većina njih potiče iz desetog veka. 

"Ime Salome ili na hebrejskom - Šalom, bilo je uobičajeno jevrejsko ime u periodu Drugog hrama, a takođe je bilo poznato među porodicama Hasmonejaca i Herodijana", rekao je Zvi u izjavi. O njoj se danas mnogo ne zna, ali njena veza sa porođajem je ostala duboko ukorenjena u hriščanstvu, te je ovo otkriće neposredno pred Božić jedna od značajnijih vesti za pripadnike ove vere. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka