Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveno još jedno 'telo iz močvare'? Arheolozi tvrde da je u pitanju još jedna ritualna žrtva iz neolita

Autor Aleksandra Cvetić

Arheolozi u Danskoj su otkrili skeletne ostake u močvari zajedno sa sekirom i životinjskim kostima, koji ukazuju samo na jedan mogući scenario - ritualno žrtvovanje.

 Jedna od doro očuvanih mumija iz močvare u Danskoj Izvor: FORHISTORISK MUSEUM, DENMARK/MUNOZ-YAGUE / Sciencephoto / Profimedia, Jedna od mumija iz močvare/Grauballe Man

Sačuvane u tresetištima severne Evrope i Britanije, mumije iz močvara smatraju se jednim od najzagonetnijih žrtava ubistava u istoriji. Od kada je arheološki tom iz danaske otkrio još jednu takvu mumiju, ovaj zagonetni deo istorije ponovo je u fokusu.

O novootkrivenoj mumiji iz močvare se trenutno ne zna mnogo - ni pol ili starosti u trenutku smrti - poznata je samo činjenica da je najverovatnije svesno žrtvovana. To znači da se ovaj nalaz pridružuje desetinama drugih tela koja su otkrivena u močvarama severnog dela Starog kontinenta - a za koje se veruje da su žrtvovana u širem vremenskom rasponu.

Drevne kosti

Arheološki tim ROMU pronašao je još jedan skelet tokom oktobra, prilikom pretrage zemljišta na kom je planirana izgradnja stambenog naselja. Ceo region je nekada bio močvara u blizini grada Stenlos, koji se nalazi severozapadno od danske prestonice Kopenhagena. 

Početna iskopavanja su dovela da otkrića kostiju nogu, karlice i donjeg dela vilice sa zubima. Arheolog i vođa tima Emil Struve je otkrio da ostatak skeleta nije očuvan jer se našao izvan zaštitnog sloja treseta, ali da se na osnovu karlice možda može odrediti pol, a na osnovu istročenosti zuba i starost pokojnika, što im je naredni zadatak.

Osim toga, zubi bi mogli biti i dobri za ekstrkovanje drevne DNK, na osnovu koje bi mogli da stvore detaljniju sliku o životu preminulog. Zbog svega navedenog arheolozi će morati detaljno da ispitaju lokalitet na proleće, kada se zemlja bude odmrzla. 

Tela iz močvara

Najstariji nalaz ove vrste otkriven je u Danskoj 1940-ih i poznat je po imenu čovek iz Kijelberga, za kog se veruje da je živeo pre 10.000 godina. Postoje i drugi primeri ove prakse, koji se datuju u širokom vremenskom intervalu - poput Tolundskog čovekakoji je žrtvovan na ovaj način najverovatnije oko 400. godine p.n.e..

Iako se možda čini da su ovi pokojnici nastradali nesrećnim slučajem u močvarama, mnogi istraživači tvrde da su u oni tu ubijeni namerno. Kao dokaze navode brojne artefakte koji su otkriveni zajedno sa njima. 

Možda će vas inrteresovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka