Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ispitivanjem oružja iskopanog u Teutoburškoj šumi, naučnici otkrili jednu od tajni legija koje su učestvovale u bici

Autor Aleksandra Cvetić

Danas se o legijama koje su učestvovale u bici u Teutoburškoj šumi malo zna, sem da je u pitanju bio toliko velik poraz da su njihova imena izbrisana sa svih vojnih spiskova.

 Bitka u T šumi-0433982647.jpg Izvor: Profimedia

CAR AVGUST je bio veoma ponosan na svoje legije. U stvari dok je bio mlađi osnovao je XVII, XVIII i XIX legiju oko 41. ili 40. godine p.n.e.. O njihovom delovanju nema mnogo podataka, sem da su najverovatnije učestovovale u gušenju pobune na Siciliji tokom građanskog rata i da su bile aktivne tokom pohoda na germanska plemena između 13. i 5. godine p.n.e., sve dok nije potpuno i uništena u bici koja se odigrala u Teutoburškoj šumi 9. godine n.e., zajedno sa druge dve. 

Ovom prilikom Rim je doživeo jedan od najvećih poraza u svojoj istoriji, a o kakvoj katastrofi je bilo reči najbolje govori podatak da je čitavo društvo u potpunosti bilo šokirano saznanjem da je u bici izgubljeno više od 30.000 muškaraca, uključujući i komandanta Kvintilija Vara koji je zbog pretrpljene sramote izvršio samoubistvo. Nakon ovoga, imena tri legije su izbrisane sa svih spiskova rimske vojske. 

Posebne oznake

Danas ovaj događaj i dalje izaziva brojne polemike među istoričarima i arheolozima, od kojih je i ona gde su legije pre same bitke bile stacionirane. Stoga su naučnici iz Nemačkog muzeja Bohum Mining i Geološkoj muzeja u Lajbnicu, sproveli projekat koji ima za cilj da analizira sastav elemenata u tragovima koji sadrže rimski artefakti od bronze ili mesinga sa mesta na kom je odigrana bitka.

Zašto su važni ovi elementi u tragovima? Pošto je svaka legija imala svoje kovače - koji su radili na popravci ili zameni oružja i opreme - artefakti u sebi nose prepoznatljiv hemijski potpis, koji se danas uz pomoć savremene metodologije u njima može detektovati u tragovima.

"Na ovaj način možemo svakoj legiji dodeliti specifičan metalurški otisak prsta, na osnovu kog ćemo znati lokaciju na kojoj je bila stacionirana.", objašnjava istraživač Anika Dikman sa Nemačkog muzeja Bohum.

Anika je zato zajedno sa kolegama uzela i uporedila ove artefakte sa onim iz drugih rimskih logora u regionu. Kada je analiza bila gotova, otkriveno je da je XIX legija nekada bila raspoređena u Dangštetenu u južnoj Nemačkoj, za razliku od druge dve koje su bile raspoređene širom teritorije današnje Nemačke. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

felixfaber

Arheologija jos uvek nema odgovor gde se tacno bitka odigrala.

Najnovije

Priroda

Nauka