Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon više od veka otkrivena su dva kompletna fajumska portreta sa kovčega egipatskih mumija - i retka statua

Autor Aleksandra Cvetić

Nakon više od jednog veka, egiptolozi su uspeli da otkriju još dva kompletna primerka Fajumskih portreta ali i izuzetno retku figuru boginje.

 Fajum_1849076572.jpg Izvor: Shutterstock

PRE NEŠTO VIŠE od 110 godina, britanski arheolog Flinders Petri je u Fajumu u Egiptu otkrio 146 portreta na kovčezima u kojima su bile smeštenemumije. Istraživači koji još od 2016. godine iskopavaju u istom regionu na nalazištu Gerza, sada su uspeli da ovoj kolekciji dodaju još dva kompletna i nekoliko fragmentovanih portreta. 

Nalazi su otkriveni usred ruševina koje prema istraživačima sa Arheološkog instituta iz Austrije pripadaju ostacima nekadašnjeg drevnog grad Filadelfije, na samo 120 km jugozapadno od Kaira. Pored njih, ovde su otkriveni i: zgrada, papirusi, grnčarija i kovčezi koji datiraju iz ptolomejskog i rimskog perioda, ili od 305. godine p.n.e. do 390. godine n.e..

Ipak, svojim izgledom i značajem pored portreta od svih nalaza ističe se i otkriće statue boginje Izide Afrodite od terakote unutar jednog od kovčega, koja predstavlja svojevrstan raritet prema tvrdnjama arheologa. Šef projekta Basem Gehad, otkrio je kako ona odražava uticaj Grka na egipatsku umetnost, kao rezultat mešovite zajednice koja je živela na ovom prostoru. 

Vlada ove zemlje saopštila je da otkrića daju uvid u društvene, ekonomske i verske prakse ljudi koji su nekada živeli na tim prostorima. Predstavnici Vlade objašnjavaju i da fajumski portreti prikazuju neke od najbogatijih članova zajednice koju su činili kako antički Grci, tako i drevni Egipćani tokom perioda od 600 godina. 

Gehad je u svojoj izjavi za medije otkrio kako "niko zaista ne zna kontekst koji se krija iza ovih portreta", ali se nada kako će u budućnosti iskopavanja u ovom regionu rezultirati sa još sličnih nalaza koje će on i njegove kolege uz pomoć modernih tehnologija moći da ispitaju i da daju konkretniji odgovor na ovo pitanje. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka