Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriće koje je zbunilo arheologe: Nalazi ogrlice i krsta pokreću debatu o ulozi žena u ranohrišćanskoj crkvi?

Autor Aleksandra Cvetić

Arheolozi iz Velike Britanije tvrde da su ovo nalazi do koji se dolazi jednom u životu, a koji svojim kontekstom pokreću brojna pitanja.

 Iskopavanje skeleta_1237199098.jpg Izvor: Shutterstock / ilustracija

ISKOPAVANJEM TEMELJA za stambeni kompleks u Horthemptonširu u Engleskoj radnici su naišli na ostatke zbog kojih su odmah nazvali arheologe da izađu na teren. Ubrzo se isporavilo da su sasvim slučajno otkrili grobnicu žene koja je sahranjena  - negde sredinom 7. veka - sa bogatim prilozima od kojih je jedan nalaz izazvao posebno interesovanje svojim izgledom, poreklom i materijalima od kojih je izrađen. 

U pitanju je ogrlica od zlata, ukrašena poludragim kamenjem i privescima od rimskih novčića na kom se nalazio i raskošni privezak. Ona se trenutno nalazi u rukama konzervatora iz Londonskog arheološkog muzeja, kako bi je detaljno očistili i rekonstuisali u potpunosti njen pređašnji izgled. 

Prve analize su utvrdile da se na ogrlici nalazi trideset različitih privezaka i perli, dok njen središnji deo u stvari predstavlja krst načinjen od poludragog kamena granata umetnutog u zlato. Ipak, prema mišljenju stručnjaka deluje kao da je ovaj veliki privezak u stvari nekada bio deo kopče, koja je naknadno upotrebljena kao privezak. Pored nje, sahrana je sadržala i dva lonca, plitku bakarnu posudu i srebrni krst ukrašen ljudskim licima.  

Celokupan inventar iz grobnice je nazvan "Harpolsko blago", po oblasti u kojoj je otkriveno. Ono što posebno interesuje istraživače je da otkriju identitet žene koja je sahranjena u grobnici zajedno sa ovako bogatim prilozima. Istraživač i kustos muzeja Laven-Benc Balaz je objasnila da u Engleskoj ništa slično ovoj ogrlici nije otkriveno iz perioda ranog srednjeg veka. Sve ovo ih je navelo da se zapitaju kom sloju je individua pripadala i da li je imala neku specifičnu ulogu u ranom hiršćanstvu.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka