Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta povezuje Troju i Gruziju? Naučnici analizirali "Prijamovo blago" i došli do novih novih zanimljivih otkrića

Autor Aleksandra Cvetić

Analizom "Prijamovog blaga" međunarodni tim istraživača je došao do zaključka da je zlato korišćeno za izradu ovog nakita imalo isto poreklo kao i pojedini predmeti otkrivni na udaljenim arheološkim nalazištima bronzanog doba.

 Prijamovo blago_1603767385.jpg Izvor: Shutterstock

SKORO VEK i po je prošao od kako je Hajnrih Šliman iskopao čuveno "Prijamovo blago" u ruševinama Troje u današnjoj Turskoj, a misterija o poreklu zlata i dalje intrigira brojne znatiželjnike. Kako bi razrešili ovu dilemu Ernest Pernička sa Univerziteta u Tibingenu i Barbara Horejs sa Arheološkog instituta Austrije rešili su da ispitaju hemijski sastav spomenutog blaga i sličnih zlatnih predmeta koji su korišćeni u regionu od Egejskoj mora do doline reke Ind.

Uz pomoć prenosivog laserskog sistema za ablaciju - koji im je omogućio da uzmu mikroskopske uzorke bez vidljivih oštećenja na nakitu, a potom i masene spektrometrije oni su ispitali sastav više od 60 predmeta datovanih u period između 2.500 i 2.000 godina p.n.e.

Dokazi sugerišu da zlato od kog su izrađeni potiče iz sekundarnih ležišta, a da je hemijski sastav "Prijamovog blaga" s jedne strane identičan sa zlatnim predmetima iz naselja Poliohni na Lemnosu i iz kraljevske grobnice u grdu Uru, ali i sa pojedinim zlatnim predmetima otrkivenim u Gruziji

 "Dakle, između ovih udaljenih regiona su postojale čvrste trgovinske veze." objasnila je Pernička. I dodala da i pored svih dobijenih informacija ona i njen tim nisu uspeli da utvrde tačno poreklo zlata od kog je pravljen nakit u Troji, ali da se nada kako će buduća istraživanja rasvetliti deo ove misterije. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 2

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Shandor

Ako nadju nesto slicno u okilini Danske, onda prebacuju pricu tamo. Sve strucnjaci,mlacenje slame. Te bilo ovde, te mozda tamo, mozda nije ni bilo... cemu te godine studiranja, kad nagadjate kao vracara?

Trt

Naucnici. Po njima i zemlja nastajala milijardama i milijardama godina. Frljaju se godinama, ali to i jeste cilj. Hobisti experti. Trt

Najnovije

Priroda

Nauka