Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Univerzalna zabava još od praistorije: Figure sova za koje su svi mislili da su sveti predmeti su imale drugu namenu?

Autor Aleksandra Cvetić

Da li ste se zapitali kako je izgledala dečija igra u praistoriji? Naučnici sada daju objašnjenje na osnovu izrezbarenih figura u obliku sove.

 Sova_2112549344.jpg Izvor: Shutterstock

ČESTO SE MOŽE ČUTI da arheolozi kada ne znaju šta je namena nekog neobičnog predmeta starog nekoliko hiljada godina koji su iskopali, oni za njega tvrde da ima neke veze sa ritualima. Takav slučaj je bio i sa figurama od škriljca u obliku sova otkrivenih na Pirinejskom poluostrvu, nalik junacima iz crtanih filmova za koje su istraživači prvobitno smatrali da predstavljaju božanstva koja su korišćena isključivo u ceremonijalne svrhe. Ali, nova studija sada otkriva da su one najverovatnije služile kao dečije igračke. 

Istraživači sa Španskog nacionalnog istraživačkog saveta za potrebe studije ispitali su 100 od oko 4.000 ovih pločica veličine dlana, koje su godinama skupljane u grobnicama i jamama širom poluostrva. Sve su datovane u bakarno doba tj. u period od 3500 do 2750. godine p.n.e. i ocenjene na osnovu toga koliko sličnosti imaju sa ovim pticama grabljivicama. 

"Moj prvi utisak kada sam pogledao gravure bio je da ih je jednostavno napraviti", rekao je autor Huan Negro i dodao kako je jasno da za njih nije bilo potrebno mnogo vremena ili veštine da se izrade. Stoga je zaključio da su ih najverovatnije napravila deca, ali šta ih je inspirisalo da se fokusiraju na sove umesto na neku drugu životinju?

Negro objašnjava kako nema konkretan odgovor na ovo pitanje, ali da je njegova pretpostavka kako su one bile čest prizor za njih - čak i danas one se mogu videti u urbanim sredinama. Studije su pokazale da su u to vreme, dve najzastupljenije vrste na Pirinejskom poluostrvu bile kukumavka - Athene noctua, i utina - Asio otus

"Sove se razlikuju od drugih ptica po velikim glavama i frontalno postavljenim očima, što ih čini upadljivim. Zbog toga, ako biste zamolili decu da ih nacrtaju, njima ne bi bio potreban model jer svako ima predstavu u svom mozgu o njima.", navodi se u studiji.

Da bi testirali ovu teoriju, Negro i njegov tim su zamolili grupu savremene dece da nacrtaju ove ptice, nakon čega se ispostavilo da njihove likovne predstave izgledaju gotovo identično sa onima koje su uočljive na rezbarijama. Opšti zaključak je da deca svugde u svetu prave igračke i to još od najdrevnijih vremena, a da oblik i materijal zavise od njihovog okruženja. 

Rezultati istraživanja su objvaljeni u časopisu Scientific Reports. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka