Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta su "grickali" posmatrači borbi? U odvodu Koloseuma otkriveni neobični nalazi - i jedan neočekivan GLADIJATOR

Autor Aleksandra Cvetić

Neretko arheolozi najbitnije informacije pronalaze među đubretom koje se nalazi u otpadnim jamama, kanalizacionim cevima i u ovom slučaju odvodima Koloseuma.

 Koloseum_686606548.jpg Izvor: Shutterstock

OSTACI MALE VRSTE psa otkriveni u odvodima Koloseuma starog 2.000 godina tokom nedavnih iskopavnja, je nateralo naučnike na pomisao da se oni tu nisu našli slučajno i da su zajedno sa drugim životinjama bili važan deo predstava u amfiteatru koji je mogao da primi i do 50.000 gledalaca.  

Direktorka Koleseuma Alfonsina Ruso je izjavila da su ona i tim pronašli mnoštvo kostiju pasa nižih od 30 cm, za koje smatraju da su gajeni sa posebnom namenom i da su u čoporima puštani u arenu kako bi se borili sa medvedima ili su možda služili i za izvođenje neke vrste tačke kojom su organizatori zabaljvali posmatrače. 

Do ovog zaključka su došli zato što je u antičkim izvorima spominjana određena vrsta zabave po imenu ventaio, koja je u starom Rimu praktikovana često. Ona je podrazumevala učestvovanje različitih životinja u borbama ili aktobatskim spektaklima, stoga je vrlo verovatno da su se među njima našli i ovi mali psi pogodni za trening, za koje istraživači tvrde da su preci jazavičara - prvi put zvanično pojavili u Nemačkoj početkom 18. veka. 

Pored njihovih ostataka u odvodima dugim oko 70 metara iskopani su i skeleti velikih pasa, leoparda, medveda i nojeva. Ali i ostaci 50 bronzanih novčića iz kasnog rimskog perioda, srebrni novčić iz oko 170-171. godine n.e. i gricklaice poput voća, oraha i maslina, koje su gledaoci slučajno ispustili dok su navijali tokom neke od borbi gladijatora

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka