Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stara nekropola vekovima krila misteriozne egipatske mumije: Svi se pitaju koja je svrha njihovih zlatnih jezika?

Autor Aleksandra Cvetić

Egiptlozi su na drevnoj nekropoli Kuveisne u centralnoj delti NIla još 1989. godine otkrili ljudske ostatke i mnogobrojne nalaze iz ptolomejskog i rimskog perioda, da bi tek skoro ovde otkrili i mumije sa zlatnim jezicima.

 Egipatske mumije-0048897585.jpg Izvor: Profimedia / ilustracija

ARHEOLOZI VEĆ VIŠE OD tri decenije znaju da je nekropola Kuveisna na delti Nila korišćena još tokom ptolomejskog i rimskog perioda, drugim rečima od 300. godine p.n.e. do 640. godine n.e.. Brojni tragovi su ukazivali na bogate ritualne prakse i verovanja, međutim tek kada su rešili da prošire opseg svojih iskopavanja na ovom mestu, shvataju da su u jednom njenom delu sahranjivane i mumije sa zlatnim jezicima. 

Prema rečima dr Mustafi Vazirija, generalnog sekretara Vrhovnog saveta za arheologiju, mumije se nalaze u veoma lošem stanju. Neke od njih su nađene sa zlatnim jezicima, dok su druge bile prekriveni tankim listovima zlata i položene u drvene kovčege sa predmetima od poput skarabeja, cvetova lososa i niza pogrebnih ukrasa i grnčarije koja se najverovatnije koristila u procesu balzamovanja. 

Ovo nije jedinstven nalaz u Egiptu, jer se do sličnih otkrića došlo početkom 2021., a onda i krajem iste godine - iako su po malo zagonetna i misterizona pojava za koju naučnici pokušavaju da utvrde kakvu svrhu su imali. Prve teorije su bile da je zlato u usta pokojnika stavljano od strane balzamatora kako bi se pokojniku osigurao siguran i bezbedan prelazak u zagrobni život. 

Danas postoji još hipoteza o tome čemu su mogli da služe, a većina stručnjaka se slaže da su najverovatnije one prema kojima su osobe sa "zlatnim jezicima" ubedljivi govornici i u milosti gospodara podzemnog sveta Ozirisa. Stoga su naučnici došli do zaključka da su mumijama stavljani zlatni jezici kako bi mogli da razgovaraju sa Ozirisom.

Zašto? Zato što je zlato bilo veoma popularan materijal u starom Egiptu za pravljenje pogrebnih ukrasa zbog verovanja da predstavlja meso bogova - posebno kožu boga Sunca Ra, povezanim sa koceptom večnosti. Koji je bio vođa svih drevnih egipatskih bogova i tvorac sveta, samim tim blisko povezan sa Ozirisom. Ra je predstavljao sunčani deo dana, dok je Oziris predstavljao sate tame. Na taj način bi zlatni jezik predstavljao tračak svetlosti u hladnoj tami sveta mrtvih

Možda će vas interesovati i :

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka