Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dokaz o ropstvu u starom Egiptu? Analizom malenih bronzanih predmeta otkriveno u koju svrhu su upotrebljavani

Autor Aleksandra Cvetić

Najnovija studija sprovedena na bronzanim predmetima koji su izloženi u zbirkama britanskih muzeja, ukazuje da su imali neobičnu namenu.

 Robovi u starom Egiptu_1095858251.jpg Izvor: Shutterstock / Thomas Wyness

HERODOT JE U SVOJIM delima naveo da su monumentalnu grobnicu Keopsa poznatu i kao Velika piramida, sagradili robovi. Prema njegovom mišljenju faraon je iskoristio hiljade nesrećnika da na velikum vrućinama i u neljudskim uslovima kako bi podigao sebi spomenik koji je proglašen i jednim od sedam svetskih čuda drevnog sveta - po cenu neverovatne ljudske patnje. 

Danas znamo da nije bilo baš sve kao što je antički istoričar i pisac naveo, već da su ove poslove radili plaćeni radnici. Ali da li to i dalje znači da u starom Egiptu nije bilo robova? A ako ih je i bilo, odakle su došli i kakvi su im bili uslovi života? Neki tekstovi i ilustracije ukazuju na njihovo postojanje, međutim, kako bi došli do konkretnih odgovora arheolozi sa Univerziteta u Čikagu su prikupili bronzane predmete iz različitih zbirki koji sugerišu da su Egipćani uz pomoć njih nekada žigosali ljude.

Misteriozni bronzani predmeti

Autor studije i egiptolog Ela Karev objašnjava da su joj pre izvesnog vremena pažnju privukli bronzani predmeti koji su datovani u period od 1292. do 656. godine p.n.e. tj. od XIX do XXV dinastije, a za koje se sve do skoro sumnjalo da su korišćeni za obeležavanje stoke. Ipak nakon pažljivog proučavanja ona je počela da sumnja u ovu hipotezu zbog njihove veličine. 

"Toliko su mali da je skoro nemoguće da su ih koristili na govedima ili konjima. Ne isključujem tu mogućnost - iako nemamo dokaza da su male životinje poput koza obeležavane, ali moram dodati da dokazi o ovim praksama kada su ljudi u pitanju postoje." , rekla je Кarev. 

Ona dodaje da se čak i danas prave veliki žigovi za stoku, kako ožiljak nakon nekog vremena ne bi postao nečitljiv - što je kako smatra još jedan dokaz sa kojim su i stari Egipćani verovatno bili upoznati. Takođe, oni su na drevnim slikama i reljefima imali kvadratni ili pravougaoni oblik. 

S druge strane, ropstvo u starom Egiptu je imalo drugačiji koncept od onog koji je praktikovan nekoliko vekova kasnije u Evropi i Americi. Istraživači danas veruju da su pod njega potpadali samo stranci ali ne i starosedeoci, stoga je pretpostavka da su verovatno oni žigosani uz pomoć ovih predmeta. Ovo se najviše odnosi na ratne zarobljenike kojih i jeste bilo najviše upravo u periodu kada su bronzani predmeti i datovani. 

Rezultati su objavljeni u časopisu The Journal of Egyptian Archaeology.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srb

Šta rade egipatski predmeti u VB? Postoji li neki dokaz da su englezi do nedavno držali robove? Ja ne verujem u to, ipak je to jedna kulturna nacija koja je svoje države (VB, SAD, Australija, Kanada, Novi Zeland) izgradila svojim radom. Ali jedan moj prijatelj, Irac, kaže da sam naivan. Kaže da su i Irce prodavali kao robove. Laže sigurno.

Najnovije

Priroda

Nauka