Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usta su mu bila razbijena sekirom a ostatak lica motkom: Rekonstruisan izgled čoveka koji je učestvovao u krvavoj borbi

Autor Aleksandra Cvetić

Pre više od pola milenijuma na ostrvu Gotland izvršen je masakr od strane stranih plaćenika nad lokalnim stanovništvom. Jedan od njih je pretrpeo ozbliljne povrede glave, zbog čega su naučnici poželeli da rekonstruišu njegov izgled.

 Lobanja_1017512593.jpg Izvor: Shutterstock

TOKOM 1361. GODINE na švedskom ostrvu Gotland je vođena borba između 2.500 danskih plaćenika i 2.000 slabo naoružanih seljaka od kojih je trećina bila maloletna ili je spadala u grupu starijih muškaraca. U pokolju je oko 1.800 branioca ubijeno, a među njima se našao i ratnik kome su prema antropološkoj analizi lobanje usta razbijena sekirom dok su kosti iznad oka i na jagodičnoj kosti sa leve strane bile smrskane motkom. 

Nakon bitke, građani Visbija - glavnog grada ostrva - su se predali kako bi izbegli dalje krvoproliće. Kralju Valdemaru IV su morali da plate otkupninu, a on je ostrvo prisvojio i proglasio delom svog kraljevstva. Sve do sporazuma iz 1645. godine u Bromsebou i Danska i Švedska su polagale pravo na ostrvo, a početkom 20. veka otkopano je pet masovnih grobnica u kojima su nađeni izmasakrirani skeleti. 

Specifičan nalaz seljaka sa razbijenom glavom je zainteresovao stručnjake za grafiku, zbog čega su poželeli da rekonstruišu njegov izgled. Ali pošto sama lobanja nije pružala dovoljno podataka na osnovu kojih bi odedili njegov izgled - neki parametri su zasnovani na statističkim podacima. Na kraju je dobijen verovatan izgled ratnika u vreme smrti, s tim što još uvek nije jasno da li je udarac sekirom u glavu bio fatalan. 

Stručnjak za grafiku Cicero Moraeš koji je bio uključen u celokupan proces rekonstrukcije objašnjava da je za njega ovaj poduhvat predstavljao oživljavanje surove prošlosti i rekonstrukciju brutalnosti: "Danas se u svetu dešavaju sukobi na nekoliko mesta, a većinu tih scena posmatramo izdaleka, ni ne sluteći šta se dešava sa borcima. Zamislite samo kako je onima koji su izloženi takvom nasilju.".

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lola

Boze me sacuvaj samo jos ovo treba da vidim.A Danci zapadna civilizacija naravno poubijali sve zivo....

Najnovije

Priroda

Nauka