Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na mumijama iz Deir el-Medine otkrivene neobične tetovaže - egiptolozi veruju da imaju veze sa porođajem

Autor Aleksandra Cvetić

Tetovaže otkrivene u dnu leđa kod egipatskih mumija starih više od 3.000 godina izgleda da su imale zaštitnu ulogu.

 Egipatska mumija-0048766736.jpg Izvor: Profimedia

LJUDI SU VEKOVIMA UNAZAD ukrašavali svoja tela tetovažama, iako većini deluje kao da su one moda 20. veka koju je izmislio savremeni čovek. Međutim, malo poznata činjenica je da su naučnici još na Ledenom čoveku Eciju našli dokaze o ovoj praksi, a sada su i egiptolozi rešili da konkretnije ispitaju neke od mumija starijih više od 3.000 godina - na kojima su nađeni tragovi tetovaža. 

Deir el-Medina je lokalitet iz perioda Novog kraljevstva, koji je trajalo od 1550. do 1070. godine p.n.e.. Nekada je ovo mesto bilo veliko naselje, pravougaone osnove sa mrežom ulica u kojima su stanovali radnici odgovorni za izgradnju grobnica egipatskih vladara sa svojim porodicama. Dok su oni preko dana odlazili da rade, žene i deca u Deir el-Medini su obavljali svoje svakodnevne dužnosti. A bolji uvid u njihov svakodnevni život, pružila je Velika jama - gde su otkrivene priznanice i pisma na papirusu. 

Pored ovih važnih dokumenata u njemu su između ostalog otkriveni i mumificirani ljudski ostaci sa tetovažama u dnu leđa, za koje se veruje da su imali neke veze sa drevnim egipatskim bogom Besom - zaštitnikom žena i dece tokom porođaja. Vodeći autor studije En Ostin je objasnila da ih je ovo otkriće iznenadilo, kao i da je jako teško pronaći dokaze o tetoviranju: "Pošto nikada ne odmotavamo mumificirane ljude, naše jedine šanse da pronađemo tetovaže su slučajevi u kojima su pljačkaši to već uradili i ostavili kožu izloženu -  milenijumima nakon što je osoba umrla."

Dokazi koje je Ostin otkrila potiču iz grobnice iskopavane tokom 2019. godine, u kojoj je nađena leva starana kuka sredovečne žene. Na očuvanoj koži vidljive su šare tamnocrne boje u donjem delu leđa, a pored horizontalnih linija je prikazan i Besa, kao i posude vezane za ritualno pročišćavanje nakon porođaja. Stoga su naučnici rešili da ispitaju još nekoliko mumija sa ovog lokaliteta, za koje se ispostavilo da takođe na sebi imaju slične prikaze. 

Jedan od njih je nađen na telu žene srednjih godina, a rekonstrukcijom su naučnici došli do saznanja da je iscrtano Horusovo oko i Besa sa krunom of perja - što sugeriše da su i one imale neku zaštitnu ulogu, povezanu sa lečenjem. Dok cik-cak linija na njoj možda predstavlja močvaru, koja se u drevnim medicinskim tekstovima povezuje sa ublažavanjem bolova tokom menstruacije ili porođaja, objašnjava Ostin.

Njena koleginica Mari Arne je zato ispitala tri glinene figure žena koje su pre nekoliko decenija iskopane u Deir el-Medini i otkrila da se na svakoj od njih nalazila tetovaža Besa u donjem delu leđa i na vrhu butina. Istraživači su u svom radu zaključili da "kada se stave u kontekst sa artefaktima i tekstovima Novog Kraljevstva, ovi prikazi sa tetovaža jesu povezani sa ritualima nakon porođaja koji su se praktikovani kako bi se majka i dete zaštitili.

Autori u svom radu su zaključili da je tetoviranje u Deir el-Medini češće nego što se to pre mislilo, kao i da je otkriveno još nekoliko dokaza o voj praksi. Ali da za sada ostaje nepoznato koliko je ona bila rasprostranjena u drugim delovima Egipta tokom istog perioda: "Nadam se da će kolege pronaći još dokaza o tetoviranju kako bismo mogli da vidimo da li je ono što se dešava u ovom selu jedinstveno ili deo šire tradicije starog Egipta koja je do sada bila nepoznata". 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka