Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na češlju od slonovače otkrivena najstarija poznata rečenica Hananaca: Kakvu poruku nosi na sebi više od 3.700 godina?

Autor Aleksandra Cvetić

Naučnici su tek nedavno shvatili da sitna udubljenja na češlju od slonovače iz Tel Lahišu u Izraelu u stvari predstavljaju slova.

 Češalj sa natpisom-0736157363.jpg Izvor: Profimedia

BRIGA O HIGIJENI je od drevnih vremena predstavljala važan deo naših svakodnevnih života, a jedan od nalaza koji govori u prilog ovoj tezi je 2016. godine otkriven u Izraelu. Naime, reč je o dvorednom češlju napravljenom od slonovače, koji je s jedne strane imao krupne a sa druge fine i manje zube - koji su služili za uklanjanje vaški. 

Naučnici su do ovog zaključka došli jer je na njemu nađena spoljašnost vaši iz daleke prošlosti, koja ukazuje da su se i bogati Hananci nekada mučili da se oslobode ovih sitnih napasti. Ali i natpis, koji je prema njihovim rečima možda i značajniji jer slova ugravirana oko 1700. godine p.n.e. na njemu formiraju sedam reči i prvi put nam daju potpunu rečenicu na hananskom jeziku"Neka ovaj češalj očisti sve vaške iz kose i brade"

"U Ugaritu u Siriji ima Hananaca, ali oni danas pišu drugačijim pismom... Natpis na češlju je direktan dokaz da se pismo koristilo u svakodnevnim aktivnostima pre nekih 3.700 godina. Ovo je početak istorije čovečje sposobnosti da piše", rekla je arheolog Josef Garfinkel sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu. I objasnio da su on i njegove kolege po stilu arhaičnih slova utvrdili da su reči napisane u "najranijoj fazi razvoja alfabeta", tj. vrlo brzo nakon što je i nastala. 

On dodaje da je slonovača korišćena za izradu češlja najverovatnije uvezena iz Egipta, što sugeriše da je materijal namenjen nekome dovoljno bogatom ko može sebei da priušti ovaj luksuz. Čarolije i bajalice na hananskom alfabetu su i ranije otkrivani, ali većina natpisa sa istog arheološkog lokaliteta datira iz 1400. ili 1200. godine p.n.e..

Studija je objavljena u časopisu Jerusalem Journal of Archaeology.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srb

Jaki neki "naučnici".

Najnovije

Priroda

Nauka