Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivene 24 savršeno očuvane statue božanstava: Arheolozi tvrde da su korišćene prilikom rituala u termama

Autor Aleksandra Cvetić

Arheolozi u Toskani su objavili da su otkrili više od 20 savršeno očuvanih bronzanih statua u termama koje potiču iz antičkog perioda, što se smatra senzacionalnim otkrićem.

 San Kašiano di Banji -0735984333.jpg Izvor: Profimedia

ISTRAŽIVANJEM U MESTU San Kašiano di Banji u blizini Sijene otkrivene su 24 bronzane statue u perfektnom stanju, od kojih su neke bile visoke skoro metar. Ali i 6.000 novčića i veliki broj natpisa od kojih su neki bili i na etrurskom jeziku. Pretpostavka je da su ih izradile lokalne zanatlije u periodu tranzicije i velikih sukoba između Etruraca i Rimljana, tokom 2. i 1. veka p.n.e..

Istraživači tvrde da su na statuama prikazani Higija, Apolon i druga božanstva, kao i da su ukrašavali svetilište Velikog kupatila - u kom su se nalazili termalni bazeni i fontane - pre nego što su "potopljene" u vodu prilikom nekog od ritala. A koje je bilo u upotrebi od 3. veka p.n.e. pa sve do 5. veka n.e., nakon čega je usled širenja hrišćanstva zatvoreno. Međutim, interesantan podatak je da terme nisu uništene, već zapečaćene velikim kamenim stubovima. 

Ovo je doprinelo da istraživači statue nađu u gotovo netaknutom stanju, a one se trenutno nalaze na ispitivanju u laboratoriji koju je posetio i ministar kulture Đenaro Sanđulijano i rekao da ovaj nalaz potvrđuje kako je Italija zemlja koja poseduje ogromno blago. Takođe, zvaničnici su dodali da je u budućnosti u planu da se na mestu termi napravi arheološki park i istakli da se radi o otkriću kakvo se ne pamti još od pronalaska bronzanih statua iz Riaćea. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka