Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheolozi iskopali 1.300 metara dug tunel ispod čuvenog hrama: Da li je potraga za Kleopatrinom grobnicom završena?

Autor Aleksandra Cvetić

Arhelozi sumnjaju da bi novootkriveni tunel ispod hrama Taposiris Magne mogao da ih odvede do Kleopatrine grobnice, što bi ukoliko se obistini predstavljalo najznačajnije arheološko otkriće 21. veka.

 Taposiris Magna-0102521686.jpg Izvor: Profimedia

ISPOD DREVNOG EGIPATSKOG hrama Taposiris Magne ili u prevodu na srpski "Velike Ozirisove grobnice", iskopan je tunel za koji se sumnja da istraživače može odvesti do davno izgubljene grobnice poslednjeg egipatskog faraona Kleopatre. Isklesan u steni, tunel je opisan kao "geometrijsko čudo" koje se proteže na više od 1.300 metara i navodno podseća na veličanstveni tunel Eupalinos sa grčkog ostrva Samos. 

Arheolog Ketlin Martinez sa Univerziteta San Domingo objašnjava da je više od decenije ubeđen kako su Kleopatra i njen ljubavnik Marko Antonije položeni u grobnicu koja se nalazi ispod hrama koji iskopava. Ona je još ranije za Nacionalnu Geografiju rekla: "Kleopatra je pregovarala sa Oktavijanom da joj dozvoli da sahrani Marka Antonija u Egiptu. Jer je želela da bude sahranjena zajedno sa njim."

Drugim rečima, prema staroegipatskom verovanju ovo bi im omogućilo ponovni susret i besmrtan život. A najnovije otkriće Martinezove govori u prilog da su njene sumnje možda i tačne. Ekipa koja je pronašla deo potopljenog tunela je ispod nanosa mulja iskopala i veliki broj grnčarskih posuda, novčiće sa likovima i imenom kraljice Kleopatre i Aleksandra Velikog, brojne obezglavčjene statue kao i pravougaoni blok od krečnjaka. 

Potomak Aleksandra Velikog

Kleopatra VII je bila poslednja u nizu ptolemejskih vladara Egipta, čije poreklo vuče korenje od Aleksandra Velikog. Kako nije imala egipatske krvi, odlučila je da stekne podršku tako što će se proglasti ćerkom Rea. Međutim, nakon što se zaljubila u Marka Antonija ona se navodno tajno udala za njega - iako je on već bio oženjen. Sve ovo je rezultiralo besom Oktavijana koji im je objavio rat. 

Nakon poraza u Akcijumu koji im je 30. godine p.n.e. zadao Oktavijan, ona je rešila da se zatvori u mauzolej koji je naredila da se izgradi specijalno za nju. Antički izvori navode da je Marko Antonije pogrešno obavešten o njenoj smrti nakon čega je izvršio samoubistvo. Nedugo potom za njim je u smrt otišla i Kleopatra i to tako što je navodno dopustila da je ugrize kobra. Oktavijan se posle pobede vratio u domovinu gde je postao prvi car Rima, dok su Kleopatra i Antonije balzamovani i zajedno sahranjeni na nepoznatoj lokaciji u Egiptu. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka