Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven hrišćanski manastir u Emiratima: Arheološki nalazi ukazuju da je stariji od islama

Autor Aleksandra Cvetić

Otkriće hrišćanskog manastira u UAE iz 6. veka prema mišljenju stručnjaka je čvrst dokaz o kulturnim i religijskim promenama do kojih je došlo na ovom području.

 Manastir UAE-0088310403.jpg Izvor: Profimedia

NA TERITORIJI UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA otkriveni su ostaci drevnog hrišćanskog manastira, starih više od 1.400 godina. Iskopavanjima je utvrđeno da je u pitanju bila jednobrodna crkva sa dodatnom prostorijom, a u blizini su otkrivene i ćelije u kojima su monasi provodili vreme u samoći. 

Drevni manastir otkriven je na ostrvu Sinija,  a sličan nalaz je iskopan tokom 1990. godine u blizini. Istoričari danas veruju da su oba manastira na kraju napuštena pošto su hrišćani počeli da prelaze u islam - koji je na ovom prostoru od 7. veka sve dominantniji. Karbonskim datovanjem materijala pronađenog unutar manastira smatra se da je on izgrađen negde između 534. i 656. godine, što se uklapa u priču da o islamskom proroku Muhamedu koji je rođen oko 570. i umro 632. godine. 

Za vanrednog profesora arheologije na UAE Timotija Pauera, koji je pomogao u istraživanju novootkrivenog manastira, ovo otkriće predstavlja spektakularan nalaz i dokaz o promenama koje su se ovde dešavale pre više od jednog milenijuma. On dodaje da ostrvo Sinija predstavlja močvarno područje koje se nalazi na oko 50 kilometara severoistočno od Dubaia. Poznato je po nizu peščanih sprudova, a sada i po nalazu hrišćanskog manastira. 

Istoričari tvrde da su se prve crkve i manastiri širili duž Persijskog zaliva i obala današnjeg Omana, sve do Indije. A mnogi dokazi se i danas mogu naći u Bahreinu, Iraku, Iranu, Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji. Što se tiče UAE, kao što je spomenuto 1990. godine na ostrvu Sir Ban Isi je otkriven hrišćanski manastir koji je slično novootkrivenom u blizini imao monaške ćelije, kuhinju i štale za životinje. 

Pored toga, arheolozi su u njihovoj blizini pronašli više stambenih jedinica što sugeriše da se tu nekada nalazilo i stalno naselje. Takođe, veruje se da su predstavljali važnu usputnu stanicu za hodočasnike koji su putovali ka Indiji, ali da je zbog sve dominantnije nove vere područije napušteno oko 750. godine n.e..

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka