Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drevna metropola Mezoamerike: Pomoću laserskih zraka otkrivaju se prave razmere majanske prestonice

Autor Aleksandra Cvetić

Istraživači sa Univerziteta Kalgari iz Kanade u saradnji sa Nacionalnim institutom za antropologiju i istoriju Meksika su koristili najsavremenije tehnologije da otkriju i mapiraju drevni grad Calakmul.

 Calakmul_441441046.jpg Izvor: Shutterstock

CALAKMUL SE NALAZI u meksičkoj državi Kampače i predstavlja jedan od glavnih gradova moćne majanske dinastije Kanu'l, koja je vladala od 635. do 850. godine n.e. i u tom periodu kontrolisala ogromnu mrežu vazalnih kraljevstava. Nakon godina napornog istraživanja, naučnici su iskoristili jednu od najmodernijih tehnologija - LiDAR  - kako bi saznali preostale tajne i uz njegovu pomoć otkrili veličinu i promene u pejzažu koji okružuje drevno naselje.

Drevna metropola

Ali šta je zapravo LiDAR? To je tehnika koja koristi laser za otkrivanje karakteristika određenog prostora. Naime trouglasti snop laserskih zraka iz aviona pada na zemlju, prolazi kroz vegetaciju i odbija se od strukture skrivene pod zemljom koje je napravio čovek. Zrake zatim registruje uređaj - koji beleži tačnu udaljenost između tačke otpora - nakon čega je moguće napraviti trodimenzionalnu mapu okruženja.

"Koristeći LiDAR slike, sada možemo u potpunosti uvideti veličinu urbanog naselja Calakmul i okolni pejzaž, podržan intenzivnim poljoprivrednim sistemom", rekla je Ketrin Riz-Tejlor, profesorka na Odseku za antropologiju i arheologiju na Univerzitetu u Kalgariju. Kako bi ispunila svoj cilj ona je zajedno sa koleginicom Adrijanom Velaskez Molet snimila 95 kvadratnih kilometara i otkrila gusto i složeno proširenje ispod prašumskog rastinja. 

Iznenađujući podaci

Identifikovani su ogromni stambeni kompleksi u ovoj oblasti - od kojih neki imaju do 60 pojedinačnih struktura, a karakteristika većine je da su grupisani oko brojnih hramova, svetilišta i tržnica. Nalazi koji dokazuju zašto je Calakmul oko 700. godine smatran jednim od najvećih gradova Mezoamerike. Istraga je takođe otkrila da su kanali, terase, zidovi i brane izgrađeni na čitavom ranije neizgrađenom području. 

"Svo raspoloživo zemljište je prekriveno kanalima za vodu, terasama, zidovima i branama, bez sumnje da bi se obezbedila maksimalna sigurnost hrane i vode za stanovnike grada", objasnila je Ris-Tejlor. I dodala da će u budućnosti ona i njen tim koristiti podatke dobijene LiDAR-om kako bi proučili uzrok brzog porasta stanovništva i efekata koje je ova činjenica imala na životnu sredinu.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka