Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na obali Crnog mora otkriveni grobovi sa bogatim prilozima: Arheolozi tvrde da govore o moćnom Bosforskom kraljevstvu

Autor Aleksandra Cvetić

Prilikom iskopavanja lokaliteta koji se nalazi na severoistočnoj obali Crnog mora, arheolozi su otkrili grobnice sa nalazima koji ukazuju na bogato kulturno nasleđe malo poznatog kraljevstva.

 Fanagoria Crno more-0464988481.jpg Izvor: Profimedia

ISKOPAVANJA NA FANAGORIJI koja se nalazi na Kerečkom moreuzu su prvi put preduzeta tokom 2004. godine. Vremenom su istraživači na ovom prostoru došli do brojnih zanimljivih otkrića, a jedno od poslednjih u nizu su grobovi sveštenice i vojnika sa brojnim značajnim artefaktima koji ukazuju na bogatstvo i moć nekadašnje grčke kolonije. 

Arheolozi Nikolaj Sudarev i Mihael Trejster sumnjaju da je ženska osoba tokom 1. veka p.n.e. služila starogrčkom božanstvu posvećenom ljubavi, požudi, lepoti i strasti - Afroditi, a do zaključka su došli na osnovu srebrnog medaljona, čiji prečnik iznosi oko 7 cm. Na njemu je uočljiv prikaz boginje ljubavi, ali i većina znakova zodijaka. Interesantno je da su oni nekada korišćeni kao broševi, privesci ili dodaci koji su se kačili na pokrivače za glavu i sugerisali da njegov vlasnik bavi proučavanjem astrologije. Kako je nađen u gotovo savršeno očuvanom stanju, naučnici ne znaju zašto su znakovi Vodolije i Vage izostavljeni, ali napominju da će buduća istraživanja najverovatnije rasvetliti i ovu misteriju.  

Prema rečima arheologa Marije Čašuk, ovakvi medaljoni su bili karakteristični za period Kraljevstva kimerijskog Bosfora pre 2.300 godina. Antičke države koja je nastala na istočnom delu Krima, mešanjem grčkih kolonizatora i skitskih i sarmatskih autohtonih stanovnika. Svoj vrhunac je doživela tokom 5. veka p.n.e., kada je njom vladala dinastija Spatokida. Dok se danas smatra da je uništena pod naletom Avara i Huna. 

"Privezak je nađen na donjem delu grudnog koša žene. Na poleđini se nalazi deo kroz koji se mogao provući gajtan pa je pokojnica medaljon mogla da nosi i kao privezak. Slike horoskopskih znakova oko boginje takođe ukazuju na to da je ovo zaista Afrodita Uranija, jer ističu njen epitet koji povezujemo sa astrologijom.", Čašuk je objasnila da je ovaj nalaz povezan sa sveštenicom Afroditinog kulta.

Mač koji potvrđuje veze sa Persijom

Pored ovog otkrića, arheolozi su prilikom istraživanja druge grobnice u kojoj je položen muškarac otkrili mač poreklom iz ranosrednjovekovnog Irana. Drugim rečima ovaj nalaz sa zlatnom drškom inplicira na prirsustvo elitne vojske u Bosforskom kraljevstvu, ali i vezu sa Sasanidskim ili Neopersijskim carstvom. Pretpostavka je da je mač predstavljao diplomatski poklon ili da je uzet kao vojni trofej - što potvrđuje tvrdnje antičkih izvora koji opisuju uticaj Sasanidskog carstva u regionu Kavkaza i na Tamanskom poluostrvu.

Pored toga u grobovima je otkriveno i nekoliko vrsta nakita, uključujući dva prstena sa loše očuvanim prikazima roga izobilja i Erosa sa krilima, dve srebrne minđuše sa privescima u obliku goluba, kao i bronzano ogledalo i ogrlice sa 157 perli na njoj.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka