Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prilikom rekonstrukcije kapije u Ninivi - otkrivene 2.700 godina stare ploče sa retkim prikazima

Autor Aleksandra Cvetić

Nakon što su militanti pre par godina razneli kapiju Maški, arheolozi su rešili da je rekonstruišu i vrate joj staru slavu.

 Niniva.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

PRE PAR MILENIJUMA na teritoriji današnjeg Iraka su nastale neke od nastarijih civilizacija na svetu, a istraživanjem ostataka koje su za sobom ostavili drevni Vavilonaci, Sumeraci i Asiraci naučnici otkrivaju tajne na koji način je do toga došlo. Ipak, kako je prethodnih godina na ovim prostorima dolazilo do oružanih sukoba, mnogi od lokaliteta su uništeni. 

Kada je grupa militanata tokom 2016. godine istočno od Mosula, uništila kapiju Maški u Ninivi - arheolog sa Univerziteta u Pensilvaniji Majkl Danti je rešio da uradi sve što je u njegovoj moći da zaštiti ovaj vredan arheološki lokalitet u Iraku. Ipak, ono čemu se nije nadao da će prilikom rekonstrukcije doći do otkrića koje je opisao kao "toliko retko da je bilo nezamislivo".

Ispod ruševina je otkrio sedam ploča načinjenih od mermera, ukrašenih prikazima asirskih vojnika dok ispaljuju strele, ali i prikaze palmi, šipuraka i smokvi. A nakon detaljne analize, ustanovljeno je da su one nekada pripadale Senaheribovoj palati, a ko je bi on? Negde krajem 8. i početkom 7. veka p.n.e., na asirski presto je seo kralj Senaherbi koji se tokom svoje vladavine istakao graditeljskim poduhvatima. Istorijski spisi navode da je negde oko 700. godine p.n.e., Ninivu učini osvojom prestonicom i sagradio kapiju Maški tj. "Kapiju boga". 

"Bili smo zaprepašćeni i bez reči. Sve je izgledalo kao san. Jer niko nije očekivao da ćemo na gradskoj kapiji pronaći reljefe kralja Senaheriba. Iako su na lokalitetu ranije sprovođena arheološka iskopavanja 1960-ih i 1970-ih, ova konkretna prostorija i njeni umetnički radovi nikada ranije nisu bili iskopani", rekao je Danti.

Kako sam tvrdi, ovo otkriće pruža nove i uzbudljive uvide u prošlost, a u planu je da se on i njegove kolege vrate u Mosul kako bi nastavili istraživanja iz perioda Asirskog carstva. I dodaje da će za razliku od prethodnih arheoloških blaga ove ploče ostati u svojoj postojbini. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka