Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon suše pojavilo se 20 skeleta: Kod Valjeva arheolozi došli do otkrića koje nije zabeleženo nigde drugde u Evropi

Autor Aleksandra Cvetić

Arheolozi napominju da je ovo još jedan od nalaza koji ukazuju na značaj Petničke pećine u izučavanju antičkog perioda.

 Petnička pećina_1123063751.jpg Izvor: Shutterstock

U SAOPŠTENJU ZA MEDIJE arheolozi iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo su otkrili da su uz saradnju sa Istraživačkom stanicom Petnica i speleolozima iz Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda" iz Valjeva, pronašli najveću poznoantičku pećinsku kolektivnu grobnicu u Evropi u Petničkoj pećini.

Dalje navode da je do otkrića došlo nakon višemesečne suše i znatnog pada nivoa vode u podzemnom Aždajinom jezeru koji je omogućio pristup delovima pećine koji do sada nisu bili istraživani i kroz koje protiče podzemni tok reke Banje. U toku prvih ispitivanja novootkrivene dvorane od strane valjevskih speleologa i arheologa iz Istraživačke stanice Petnica uočeni su delovi ljudskih skeleta koji su se nalazili u vodi prekriveni sitnim peskovitim muljem

U toku ovog istraživanja pronađeni su skeletni ostaci više od 20 osoba, različte starosne dobi, kao i delovi keramičkih posuda iz perioda kasne antike tj. 4. i 5. veka. Na osnovu konteksta nalaza utvrđeno je da tela pokojnika nisu ukopavana već su iz nekog razloga ostavljena na stenovitoj površini pećinskog kanala. Ipak, usled dugotrajnog uticaja jakih vodenih struja vremenom je došlo do njihovog pomeranja iz položaja u kojem su pohranjeni.

Interesantan podatak je da ovakav vid sahranjivanja u doba pozne antike - sa velikim brojem skeleta koji su pohranjeni duboko unutar pećine - do sada nije bio poznat na tlu Evrope. Zato, nalaz iz podzemnog toka reke Banje predstavlja jedinstveni slučaj i značajno arheološko otkriće. Na značaj Petnice i Petničke pećine tokom perioda pozne antike upućuju i rezultati ranijih arheoloških istraživaja sa nekropole ispred pećine, kao i grobnog mesta novorođenčeta unutar bočnog kanala dvorane sa vigledima. Po svojoj prirodi ova otkrića svrstavaju Petničku pećinu u grupu značajnih arheoloških lokaliteta i predstavljaju važan element za poznavanje i proučavanje antičke Evrope.

Naučnici najavljuju da ih u narednom periodu očekuju detaljne antropološke, genetske i druge specijalističke analize skeletnog materijala, kao i precizno datovanje skeleta. I dodaju da se nadaju nastavku iskopavanja unutar Petničke pećine i njene šire okoline u bliskoj budućnosti.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka