Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obezglavljeni sokolovi i neobični natpisi otkriveni u egipatskom hramu: Nepoznati rituali povezani sa drevnim nomadima?

Autor Aleksandra Cvetić

Grupa arheologa koja se bavila istraživanjem drevnih ostataka u lučkom gradu Berenika na istoku Egipta je otkrila svetilište koje pruža dokaze o do sada nepoznatim drevnim ritalnim praksama iz kasnog rimskog perioda.

 Kult sokola u Egiptu_1286077516.jpg Izvor: Shutterstock / ilustracija

TOKOM ANTIČKOG PERIODA ovaj grad je bio poznat kao Berenika Trogodlitika, a osnovao ga je u 3. veku p.n.e. Ptolomej II Filadelf. Vekovima je služio kao trgovački centar koji je povezivao istočnu obalu Afrike, Indije i Arabije i služio uglavnom za prevoz ratnih slonova. Najnovija iskopavanja koja su sprovedena unutar ostataka religijskog kompleksa ukazuju da je otkriće povezano sa prisustvom Blemeja. 

A ko su Blemeji? Oni su bili nomadski narod koji je naseljavao Istočnu pustinju u periodu od 7. veka p.n.e. do 8. veka n.e.. U antičkim izvorima se prvi put spominju u jednoj od Teokritovih pesama i kod Erastotena - koji navodi da žive u zemlji između Nila i Crvenog mora. Nakon najnovijih istraživanja utvrđeno je da su oni negde između 4. i 6. veka okupirali i kontrolisali Bereniku, a hram unutar religijskog kompleksa - koji su istraživači nazvali "Sokolovo svetilište", prepravili i prilagodili za svoje potrebe.

"Materijalni nalazi nađeni u hramu su izuzetni i uključuju ponude kao što su harpuni, statue u obliku kocke i stele koje ukazuju na verske aktivnosti koje su ovde vršene", rekla je arheolog Džoan Oler. Pored njih otkriveni su ostaci od oko 15 obezglavljenih sokolova koji su bili sahranjeni zajedno sa jajima. Kult sokola je u drevnom Egiptu bio izuzetno raširen, međutim ovakav način sahranjivanja do sada ni na jednom arheološkom lokalitetu nije zabeležen. 

Pored tragova o nepoznatim ritualnim praksama, naučnici su na stelama pronašli i natpis: "Ovde je zabranjeno kuvati glavu". Pretpostavlja se da su reči služile kao upozorenje koje je imalo za svrhu da objasni kako je kuvanje glava životinja profani čin i da je u religijskom smislu zabranjen.  

Oler objašnjava da su ona i njen tim nakon analiza zaključili kako svi elementi ukazuju na ritualne aktivnosti Blemeja, koji su nakon osvajanja Berenike svoja religijska verovanja prilagodili tradicionalnim egipatskim. Studija je objavljena u časopisu American Journal of Archaeology. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka