Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkivena masovna grobnica iz neolita: Lokacija sugeriše da je imala određenu "zaštitnu" ulogu?

Autor Aleksandra Cvetić

Arheolozi u Slovačkoj koji su se bavili proučavanjem neolitskog lokaliteta su otkrili masovnu grobnicu za koju se veruje da je predstavljala "magični" odbrambeni zid.

 Ljudske kosti_1871539363.jpg Izvor: Shutterstock

ARHEOLOŠKI LOKALITET u Slovačkoj koji je ovog leta istražen su pre oko 7.000 godina naseljavali nosioci kulture linearne keramike, koji su na prostor današnje Grčke došli iz Anadolije, a odatle se raširili po gotovo celoj Evropi. Danas se o njihovom svakodnevnom životu ne zna mnogo, ali kada su istraživači otkrili 35 obezglavljenih skeletnih ostataka u grobnici - od kojih su mnogi bili još uvek tinejdžeri - nisu mogli da se ne zapitaju: Šta ih je navelo da urade ovako nešto?

Drevna masovna grobnica se nalazi u blizini jednog od ulaza u deo naselja, a nekoliko dokaza sugeriše da su ljudi tamo bacani sa namenom da se uz pomoć magije "ojača" odbrambeni zid iznad jarka. Antropolog Zuzana Hukelova je rekla kako na skeletima nisu uočeni nikakvi znaci strastanja kostiju na vratu, ali da su svima falile lobanje. Drugim rečima, ubijeni tako što su im odsečene glave. 

U grobnici su uglavnom bili položeni na leđa, sa strane, na stomaku, sa rukama i nogama savijenim i raširenim - što je jasan znak da su pokojnici bacani u jamu. Antropološke analize su otkrile da su ubijeni mladići imali između 18 i 25 godina, kao i da nije bilo starijih individua među njima.  

Rukovodilac projekta Martin Furholt je objasnio da je unutar naselja podeljenog na tri dela postojalo 80 "dugačkih kuća", pri čemu je svaka od njih bila dom jedne ili više porodica. Uočeno je da su u kasnijim fazama izgradili odbrambeni zid i rov oko jednog od kvartova, ali da on i pored šest ulaza - u blizini jednog od njih je nađena grobnica - nije bio povezan sa drugim delovima naselja. 

"Ovo nas navodi na pomisao da to nije bila odbrana od nekoga ili nečega što je pretilo spolja, već je to bila neka unutrašnja podela gde su pokušali da blokiraju pristup svojim susedima." dodao je on. Zaključak je da će se o društvenim interakcijama i tretmanu mrtvih znati nešto više tek nakon detaljne analize skeleta, ali da za sada deluje kao da je sve povezano sa nekim magijskim idejama o načinima kako definisati i utvrditi naselje

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka